Калуш До сайту

Сільські автобуси не зупиняються на деяких зупинках Калуша, а водії вимагають доплату

Міському голові сьогодні поскаржилися на водіїв рейсових автобусів, які курсують у села Калуської громади: після запуску нової автостанції вони перестали зупинятися на деяких зупинках по місту, а довозити людей до центру погоджуються лише за додаткову плату.

Про це йшлося на нараді зі старостами, яка відбулася сьогодні у міській раді, пише Інформатор.

Проблему озвучив староста села Сівки-Калуської Василь Тимчишин. На нього також покладені обов’язки старости в Голині. Він каже, що на день отримує по кілька дзвінків від мешканців села, які скаржаться на перевезення.

“Гроші пішли через автостанцію і тепер виникло питання. Напевно, воно стосується не самих перевізників, а шоферів. Справа в тому, що вони собі придумала таке: ми в центр не їдемо, хочете в центр — давайте додаткові пару гривень. Зупинку на технікумі також чогось пропускають, не зупиняються там. Людина виходить на автостанції, куди міські маршрутки не доїжджають, і змушена з сумками добиратися в місто якось”, — зазначив староста.

Він наголосив, що мешканцям сіл, які входять у Калуську громаду, обіцяли єдину зміну — заїзд на автостанцію. Маршрути ж і зупинки мали залишитися такими самими:

“Обіцяли, що конкретно для сіл громади будуть їхати, як їхали, і заїжджатимуть на автостанцію просто. Але вже повідміняли зупинки… Якось то треба вирішувати”.

Міський голова Андрій Найда у відповідь зазначив наступне:

“Все мало так і бути, як ми домовлялися. Мешканці нашої громади взагалі мали не відчути, що щось помінялося. Наступного тижня проведемо нараду і будемо щось говорити. Поки що не готовий сказати”.

Також голова міста зазначив, що з туалетом вже розібралися, а найближчим часом розберуться ще з автостанційним збором.

“Перехідний період. Я думаю, що з всім цим розберемося, і буде лад з цим”, — прокоментував мер.

Нагадаємо, що цього тижня у Калуші затвердили тариф на користування громадськими вбиральнями на новій автостанції. Якщо керуватися нормами законодавства, то туалети мали би бути безкоштовними для тих пасажирів, які мають квитки на будь-який рейс із автостанції. Проте, рішення виконкому цього не регламентує, адже потрібно інше: про затвердження розміру автостанційного збору (користування вбиральнею має бути складовою цього збору). Його наразі не розглядали, хоча обидва проєкти рішення були готові та оприлюднені на сайті міської ради.

Нагадаємо також, що досі немає публічної реакції міської влади на розслідування Інформатора щодо автостанції. Йдеться про публікацію “У Калуші запрацювала нова автостанція. Але чи справді вона комунальна?”, в якій з-поміж іншого зазначено, що у квитках, які продають на комунальній автостанції, надавачем послуги зазначено не КП “Калуське підприємство автобусних станцій”, а ТзОВ “Калуська автобусна станція”. Перше є комунальним підприємством, друге — приватним і зовсім не калуським. Крім того, в квитках враховано автостанційний збір, який насправді в місті не затверджений.

Не отримав Інформатор і відповіді на запит, який просив надати керівник КП Мар’ян Рисей ще в понеділок. Посадовець запевняв у телефонній розмові, що надасть відповідь оперативно. Втім, станом на цю годину п’ятниці — редакція нічого не отримала.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08