Інформатор Калуш

ГРОШІ

Калушу потрібно під 18 мільйонів гривень на габіони для укриттів у закладах освіти

Калушу потрібно під 18 мільйонів гривень на габіони для укриттів у закладах освіти

580 тисяч гривень виділяли з обласного бюджету на облаштування двох захисних просторів у межах Калуської громади. Але, щоб розпочати очне навчання у всіх закладах освіти громади, потрібні мільйони гривень.

Про це йшлося на нараді у Калуській міській раді у п’ятницю, пише Інформатор.

Як повідомила заступниця начальниці управління освіти Леся Кобзан, фінансування йде на конкретні два заклади освіти: 130 тисяч гривень — для Кропивницької гімназії та 450 тисяч гривень — для Копанківської. Ці гроші вдалося отримати за сприяння обласних депутатів.

Але в Калуші залишаються навчальні заклади, в яких початок навчального року в очному режимі — все ще під питанням.

“На сьогодні 8 закладів у громаді мають облаштовані укриття на перших поверхах. Два заклади, як бачимо, вже з цього переліку можна забирати. Залишається шість. У них, вірогідно, потрібно буде встановлювати спеціальні габіони. Один такий, який дає захист на 50 дітей, вартує орієнтовно 350 тисяч гривень. Тобто виходить, що 2-3 мільйони треба на один заклад”, — повідомила освітянка.

У міській раді ситуацію називають складною — і через брак фінансового ресурсу, і через обмеженість у часі. Голова ОВА при цьому ставить завдання, щоб в Івано-Франківській області навчання було повністю розпочате в режимі офлайн.

Міський голова Калуша Андрій Найда каже, що місто буде звертатися до обласного бюджету за виділенням фінансування.

“Ми будемо шукати, що можемо виділити. Але область має припиняти всі розвиткові проекти і спрямовувати кошти по громадах. Це не лише Калуша стосується, а й інших”, — зазначив посадовець.

Нагадаємо, у навчальних закладах більше не можна використовувати як укриття простори на перших поверхах. Є лист Державної служби надзвичайних ситуацій, який інформує: впродовж 2022-2023 років було весно 16 змін до різних постанов, які стосуються роботи укриттів в закладах освіти. Відтак наразі заборонено, щоб укриття були на першому поверсі будівлі. Тому під загрозою опинився початок очного навчального процесу в багатьох освітніх закладах області (в тому числі дитсадкахх та закладах позашкільної освіти) та Калуської громади зокрема. Загалом у Калуському районі йдеться про 40% навчальних закладів.

Фото з архіву — ілюстративне

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору