Інформатор Калуш

ІНТЕРВ'Ю

“Якщо ти береш тварину — маєш відповідати за неї” | Інтерв’ю з лікарем-ветеринаром Сергієм Стратієм

У кожного з нас є свій домашній улюбленець — кішка, собака, хом’ячки, папуги чи інші тваринки. Тварини як і люди можуть хворіти і вони теж потребують медичної допомоги. Бути щасливими з ними, долати усі проблеми із здоров’ям допомагає ветеринарна медицина. Втім, ветеринар це не лише лікар, який оглянув, здійснив вакцинацію чи операцію. Ветеринарна медицина вкрай складна та багатогранна у прояві її взаємозв’язків — від первинного огляду, діагностики до операції та виписки із ветклініки і подальшим спостереженням…

Ділиться Інформатор.

Джессі та малий Дрейк

Щорічно, 11 серпня в Україні відзначається День працівника ветеринарної медицини. Це особистості в білих і не тільки халатах, які рятують життя братам нашим меншим — тваринкам. Тепер важко уявити світ без кішок чи собак, які байдикують та роблять господарям збитки. Сьогодні, нам вдалося поспілкуватися із лікарем ветеринарної медицини Сергієм Стратієм та дізнатися особливості цієї професії, її важливістю, нюанси та різноманітні моменти:

Привіт, Сергію. Сьогодні твоє професійне свято. Розкажи перш за все, як ти обрав дану професію?

Привіт. Просто захотілося. Добре вдавалася біологія і через це я пішов у ветеринарію. Бажання і можливо трішки таланту. Остаточно вирішив у 9 класі.

Що можеш пригадати із навчання: більше було теорії чи практики? Що сподобалося чи навпаки не сподобалося у навчанні?

У навчанні подобалися усі практичні моменти, які були і бажання деяких викладачів, аби ми навчилися цих навичок. На хірургії проводили різні операції, шиття, діагностичні дослідження різні, УЗД. Це все було класно, на хорошому рівні. Що не сподобалося – застаріла база на якій працювали. Тому що чогось новітнього чи чогось, що використовуватиметься у майбутньому в європейських країнах: якісь УЗД практики або сучасне обладнання, то воно в нас використовувалося рідко, бо дороге. Є багато новітніх досліджень яких у нас або не згадують, або відсутня можливість для молодих викладачів викладати це.

Чи працюєш зараз за спеціальністю? Пригадай найбільш пам’ятні моменти із своєї роботи із тваринами? Були якісь позитивні чи можливо навіть негативні моменти?

Так, зараз працюю за спеціальністю. В поганому плані — нічого не можу сказати (сміється). А у хорошому – я працюю із собаками та котами. Зараз я працюю у діагностичній сфері, а саме клінічно-лабораторної діагностики та патології цитопатологій. Хороше є те, що звісно, коли улюбленець, який хворіє або в нього досить мало шансів на життя – ця тварина дає відповідь на лікування і її виліковують. Звісно, це дуже приємні моменти. На рахунок цитопатології, коли ми можемо підозрювати різні новоутворення, звісно неприємним моментом, коли це вважається злоякісним новоутворенням, яке наші хірурги гарно видаляють і тварина виживає.

З негативних моментів – це коли ми мусимо констатувати, що тварина може загинути, тому що це новоутворення наприклад є невиліковним. Рано чи пізно ця тварина буде під терапією методом евтаназії.”

Читайте також — Як пітніють собаки і чи шкодить їм спека? | Пояснення ветеринара із Калуша

Ти говориш, що працюєш у сфері діагностики? Що найважче у твоїй роботі?

Якщо у діагностиці, то всі випадки бувають різними. Діагностика завжди спирається на анамнез пацієнта, тобто те, що говорять люди. В основному при діагностиці, від терапевта до лабораторної діагностики до хірурга і хто би це не був, усі ми стараємося, окрім загального вигляду тварини, приділяти основну увагу тому, що попередньо говорять люди. Адже з цього можна витягнути багато чого важливого: чи тварина вакцинована чи стерилізована, кастрована. Чи тварина гуляє на вулиці чи вона на домашьному утриманні. Що вона їсть, коли були останні прививки і останні обробки від гельмінтів і так далі.

Це все важливо, бо це дає нам багато важливої інформації, яку ми вподальшому можемо використовувати для якіснішої діагностики. Швидкість діагностики досить часто все вирішує. Звісно, ми стараємося у певних моментах використовувати швидкість, але при цитологічних дослідження швидкість так не працює. Тут потрібен детальніший огляд всього матеріалу, який нам надали. Це необхідно для того, щоб поставити не швидкісний діагноз, а якісний.

Ти згадував за прививки. В чому полягає важливість догляду за тваринами. На що у першу чергу слід звертати увагу при догляді за улюбленцями?

Це дуже широке питання. По-перше, це залежить від того, наскільки людина готова доглядати і приділяти часу цій тварині. Від цього залежить благополуччя і догляд за твариною в цілому. Саме від тої людини, які її візьме. Тобто, чим більше приділятиме часу, уваги цій тварині, тим вона буде щасливіша. Особливо, це стосується собак. Вони дуже емпатійні.

По-друге, залежить від методу утримання. Ніяких собак на прив’язі. Безвигульне утримання — це жорстокість над тваринами і це взагалі б мало каратися законом. Третє, що я можу сказати — це правильний раціон. Я не можу сказати наскільки люди часто говорять, що ветеринари проти харчування натуральною їжею. Насправді, ми нічого проти цього немаємо. Ми тільки за, якщо це харчування узгоджене із дієтологом і буде враховано усю поживність, калорійність, вітаміни, мікро- і макроелементи. Тут все як у людей. Нам потрібно підтримувати організм і давати ті елементи, які він буде засвоювати, щоб утримувати його у робочому стані.

Вакцинація важлива. Також слід згадати за дегельмінтизацію. Тому що багато гельмінтів антропонозні. Що це означає? Те, що вони можуть передаватися від тварин до людей. Це дуже важливо. Так само вакцинація від сказу, тут здається навіть не слід це обговорювати. Додам кілька слів, що це захворювання смертельне, що передається укусами, слиною. В основному від диких тварин, але ним хворіють всі – і травоїдні і м’ясоїдні. Ваші улюбленці можуть захворіти, вкусити вас, померти. Це буде небезпечно для людей.

Інші вакцини, які більш розраховані, аби врятувати тварину при вірусних захворюваннях, що протікають важко. Вони не передаються людям, але передаються тваринам. Це є панлейкопенія котів, чума м’ясоїдних собак. Це одні із найбільш поширених захворювань у нашому регіоні.

Можливо недоречне запитання, але чи є у тебе домашні улюбленці? 

Так, у мене є тварини. Я люблю своїх трьох котів (сміється).

Неко

Тімоха

До теми — “Коти — це гангстери тваринного світу” | ФОТОДОБІРКА

Ти у будь-якому випадку окрім тварин працюєш із людьми. Як у ветеринарній медицині працювати із людьми: легко чи все таки є певні нюанси?

Наспраді, це важке питання. Тут в цьому плані ми працюємо як і інші лікарі, що працюють з людьми. Бувають різні моменти, випадки. Може бути все, адже всі ми люди. Помиляються всі, як і лікарі, так і власники. Люди бувають різні. Більшість конфліктних власників можуть бути конфліктними, тому що перебувають у стресовій ситуації, бо переживають за своїм улюбленцем.

Чи є якісь стереотипи стосовно ветеринарів? Наприклад, що якщо ти є ветеринаром, то обов’язково повинен мати  вдома тварин

Є стереотипи напевно стосовно тварин і ветеринарів, що всі ветеринари люблять тварин. Тут чесно кажучи питання різне. Для людей, які вивчають ветеринарію в більш науковому аспекті, їх більше цікавить розробка якихось наукових методів. Тобто не обов’язково, ну звісно, що у певній мірі тобі подобається працювати з тваринами, всі люблять тварин. Просто тут питання вже вузьких спеціалізації, коли ти з тваринами не так часто контактуєш. Є такий момент. Бувають різні люди.

Більше є стереотипів про тварин. Наприклад, що тваринам можна їсти те, що й людям. Це в ніякому разі не підтверджується. Так не можна робити. По-перше, тварини травоїдні і м’ясоїдні — це два різних вида, які мають харчуватися по різному. Є ще стереотип, що тварини є іграшками. Це те, що тварину купляють для дітей і потім можуть викинути. Це жах. Це може і не так стереотип, як бачення окремих людей. Що вони можуть взяти тварину і підкинути та їм байдуже. Не знаю наскільки їм байдуже, бо я не ловив таких людей і не розмовляв з ним, але якщо ти береш тварину ти маєш брати за неї відповідальність. Так само як і з дитиною.

Також є стереотип про кастрацію та стерилізацію. Тут важливий момент. Кастрація — це трохи полегше, бо статева система самців відрізняється, бо вона не має таких побічних ефектів як кастрація самок. Стерилізація має свої побічні ефекти, але як кажуть, менше зло краще ніж більше зло. В тому плані, що стерилізація кішок вона має менше побічних ефектів ніж стерилізація сук (собак). В суки є певні відмінності, які варто враховувати. Бажано стерилізувати собак бажано від 1 до 2 років, коли вже були тічки. Коли вже сформувалася статева система і менша можливість виникнення запальних процесів і захворювань на фоні стерилізації.

В чому більше зло? В не стерилізованої тварини, яку годують контрацептивами і яка не народжує раз чи два в рік. Це те, що ця тварина в певному віці матиме онкологічні захворювання. Це онкозахворювання молочної залози, яке може давати метастази у легені.

Наостанок, що потрібно для того, аби стати ветеринаром? Що можеш порадити тим, хто зараз стоїть перед вибором майбутньої професії і має певні страхи стосовно ветеринарної медицини?

По-перше, більше читати іноземну літературу, спиратися на іноземні джерела. Це те що буде важливим при вивченні, бо нажаль наша база ветеринарної медицини застаріла, особливо в університетських закладах. Тому тут буде питання більше самонавчання. Це один із тих варінтів, який потрібно буде прийняти: опрацювати і вподальшому в цьому рухатися. Бо багато чого ми вивчаємо як практичноно роботі, так і на різних конференціях, майстеркласах, навчаннях, які звісно не є безкоштовними. Тому тут питання полягає в тому, наскільки люди хочуть навчатися.

Є приємні моменти — коли люди вдячні, коли тварини одужують. На рахунок цього ми й працюємо, аби було благополуччя власників і тварин.

Дякую за щиру і змістовну розмову. Бажаю побільше здорових тварин та людської вдячності у роботі. 

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору