Калуш До сайту

80-річчя старшинської школи УПА “Олені”: вшанування Героїв на Болехівщині

Щороку в урочищі “Табори” за Козаківкою вшановують пам’ять загиблих Героїв УПА, які віддали своє життя за волю та незалежність України. Вчора, 11 серпня, відбулося урочисте святкування 80-річчя з моменту функціонування старшинської школи. На заході, що проходив у цьому історичному місці, зібралося багато людей, щоб віддати шану воїнам, які боролися за суверенність та свободу України, відчути патріотичний дух та насолодитися повстанськими піснями.

Інформатор ділиться, посилаючись на Болехівську міську раду.

У 1944 році саме тут була заснована старшинська школа УПА “Олені” спеціального призначення ОУН “Беркут”, що готувала саперів, артилеристів, розвідників та інших спецпризначенців.

У заході взяли участь міський голова Іван Яцинин, перший заступник міського голови Василь Юрочко, керуючий справами міськвиконкому Іван Івашків та староста Козаківського старостинського округу Михайло Іванів. Як і годиться, патріотичний захід розпочався з величного звучання Державного Гімну України.

Настоятель УГКЦ Святого Івана Предтечі (с. Козаківка) о. Мирослав Чорний і настоятель ПЦУ Святої Покрови (с. Козаківка) о. Петро Іванів спільно відслужили панахиду біля каплички та могили невідомого воїна УПА.

Керуючий справами міськвиконкому Іван Івашків звернувся до присутніх зі словами підтримки: “Сьогодні в країні непроста ситуація, але такі уроки показують, що це випробування для нас, аби ми з честю могли називатися нацією вільних, сильних, незалежних громадян. Ми дякуємо тим тисячам людей, які зробили вибір на користь свободи, та впевнено дивимося вперед. Ми маємо пам’ятати подвиг цих людей не тільки сьогодні, а й кожного дня. Ми знаємо і віримо в те, що ми переможемо, адже нам є в кого вчитись“.

Завдяки талановитим колективам відділу культури, присутні змогли насолодитися чудовим виконанням українських патріотичних пісень. Молоде покоління також вразило всіх своїм щемливим декламуванням віршів на воєнну тематику.

Учасники заходу вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

Голова Болехівської громади Іван Яцинин звернувся до присутніх з привітальним словом, подякувавши всім, хто сприяв відновленню цього історичного місця, дбайливо доглядає його та оберігає пам’ять про вояків УПА і вихованців старшинської школи “Олені”. Також він відзначив всіх, хто сьогодні захищає нашу державу та продовжує славні традиції воїнів УПА.

Болехівська міська рада зазначила: “Ми пишаємося тим, що можемо зберігати і підтримувати пам’ять про героїв, які стали символами нашої боротьби за незалежність. Це не просто історія, це наш національний дух, наша гордість і наша сила. Нехай цей захід стане ще одним кроком на шляху до гідного вшанування тих, хто віддав своє життя заради нашого майбутнього“.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08