Калуш До сайту

Лептоспіроз: загроза літнього періоду

Літній період – це не тільки час відпочинку біля водойм, але й підвищений ризик захворювання на лептоспіроз. В Україні захворюваність на лептоспіроз носить сезонний характер і зростає навесні та влітку. Зараження найчастіше відбувається у закритих водоймах, особливо мілководних, де є багато рослинності.

Інформатор ділиться, посилаючись Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Причини зараження та небезпека лептоспірозу

Лептоспіроз – це інфекційне захворювання, що передається через воду, забруднену сечею інфікованих тварин, найчастіше гризунів. Воно небезпечне тим, що уражає нирки та печінку, а для людини може бути смертельним, особливо при пізньому зверненні за медичною допомогою. Хвороба може проходити безсимптомно у тварин, але для людей зазвичай має важкі наслідки.

Заразитися лептоспірозом можна під час купання в заражених водоймах або при контакті з інфікованими тваринами. Бактерія проникає в організм через тріщини, порізи або рани на шкірі, а також через слизові оболонки очей, носа та рота. Вживання зараженої їжі також може стати причиною захворювання.

Симптоми лептоспірозу

Інкубаційний період захворювання може тривати від двох днів до чотирьох тижнів. Симптоми варіюються від легких, таких як головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея та висипання, до серйозних, таких як ураження нирок, печінки, менінгіт і навіть смерть. Важливо зазначити, що симптоми лептоспірозу часто схожі на прояви інших захворювань, наприклад грипу, що може ускладнювати діагностику.

Профілактика лептоспірозу

Профілактика лептоспірозу включає захист житла, продуктових складів та інших об’єктів від проникнення гризунів, а також захист водойм від забруднення сільськогосподарськими тваринами і гризунами. Важливим є знищення щурів та мишей. Купатися варто лише в спеціально відведених місцях, оскільки ризик зараження зростає при наявності на тілі подряпин або ран та проковтуванні води.

Не рекомендується прогулянки босоніж у заболочених місцевостях. Під час польових робіт, риболовлі, полювання або догляду за хворою худобою важливо дотримуватися правил особистої гігієни: взувати гумові чоботи та одягати рукавички.

Що заборонено вживати:

Якщо у вас з’явилися симптоми, і ви нещодавно контактували з потенційно зараженою водою, негайно зверніться до лікаря. Лікування при підозрі на лептоспіроз необхідно розпочати якомога швидше.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08