Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

МОН затвердило нові правила організації навчання у школах на 2025-2026 навчальний рік: умови для очного та дистанційного навчання

Міністерство освіти і науки України затвердило новий наказ, який визначає специфіку організації навчального процесу у загальноосвітніх школах на 2025-2026 навчальний рік. Зокрема, наказ № 1112 “Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні” замінив попередній наказ № 850.

Інформатор ділиться, посилаючись на Міністерство освіти і науки України.

Цей документ визначає умови для відновлення очного навчання з урахуванням наявності укриттів, а також встановлює вимоги для функціонування дистанційних класів. Він також забезпечує можливості для задоволення індивідуальних потреб учнів різних категорій, таких як внутрішньо переміщені особи, ті, хто перебуває за кордоном, на тимчасово окупованих територіях та інші.

Наказ є частиною комплексної політики “Школа офлайн”, яку реалізує Міністерство освіти і науки України у співпраці з віцепрем’єр-міністром Михайлом Федоровим. Головна мета цієї політики – повернення дітей до очного навчання та покращення якості дистанційної освіти. У межах “Школи офлайн” планується прийняття ще трьох нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цієї політики: змін до положень про індивідуальну форму навчання, дистанційну освіту та постанови про кадровий резерв для роботи в закладах освіти на деокупованих територіях.

Зміни вступлять в силу з 1 вересня 2025 року. Проте, якщо області готові до реалізації окремих компонентів вже цього навчального року, вони можуть почати їх впровадження раніше.

Щоб повернутися до очного або змішаного навчання, необхідно дотримуватися кількох умов:

  1. Наявність укриття в школі або в радіусі до 500 метрів від навчального закладу.
  2. Матеріально-технічне забезпечення, яке відповідає вимогам для організації змішаного навчання.
  3. Для областей: Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська (крім тимчасово окупованих територій) – рішення ради оборони області або розпорядження керівника ОВА, а також рішення педагогічної ради про відновлення очного навчання.

Якщо ваша школа не має укриття, ви можете подати заявку та проектно-кошторисну документацію на платформу DREAM. Інструкції для подачі заявки можна знайти за відповідним посиланням.

Дистанційні школи та класи продовжать функціонування. Якщо школа не відповідає умовам для організації очного навчання, вона може обрати дистанційну форму навчання відповідно до Положення про дистанційну освіту.

Для організації дистанційного навчання в закладі освіти потрібно сформувати дистанційні класи:

  • Щонайменше один клас на паралелі для всіх років навчання: з 1 до 9 або з 5 до 11 класу (або з 8 до 11 для ліцеїв).

Навчальні плани для дистанційних класів будуть формуватися так:

  • Для учнів в Україні – за повною освітньою програмою.
  • Для учнів за кордоном – за скороченою освітньою програмою, що включає українознавчий компонент і перезарахування оцінок з інших предметів, які були вивчені за кордоном.

Дистанційні класи з українознавчим компонентом передбачають додаткове навантаження для вчителів, яке враховується при розрахунку освітньої субвенції.

Учні, які навчаються за кордоном, продовжать навчання в дистанційному класі в Україні за повною програмою, сімейною формою або екстернатом. Детальніше про навчання дітей за кордоном можна дізнатися за відповідним посиланням.

Що стосується переміщених дітей, то з 1 вересня 2025 року вони зможуть навчатися очно в школах за місцем свого фактичного перебування. Покрокову інструкцію для переведення переміщеного учня в іншу школу можна знайти за відповідним посиланням.

Однак, вимушено переміщені діти можуть продовжити навчання в дистанційних класах протягом 2024/2025 навчального року, навіть якщо є можливість очного навчання в школах за місцем їхнього перебування.

Упродовж цього навчального року МОН разом з міжнародними партнерами проведе адвокаційну кампанію, мета якої – заохотити сім’ї до початку навчання в очних школах з 1 вересня 2025 року.

Учні на тимчасово окупованих територіях продовжать навчання в дистанційних класах, якщо безпекова ситуація це дозволяє. Оцінку безпеки здійснюватимуть вчителі та батьки дитини. Також учні на ТОТ можуть перейти на індивідуальну форму навчання (педагогічний патронаж) з використанням дистанційних технологій. МОН надасть рекомендації щодо роботи за педагогічним патронажем і приклад індивідуального розкладу. Детальніше про особливості навчання на ТОТ — читайте тут.

Ознайомитися з усіма аспектами політики “Школа офлайн” можна за відповідним посиланням. Якщо виникають питання, звертайтеся на гарячу лінію за телефоном 1545 (кнопка 5 у голосовому меню; для за кордоном — 044 284 19 15) або залишайте запити через онлайн-форму.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору