Калуш До сайту

Продали теплопункт, але під ним — мережі. Водопостачання на Рубчака тепер під загрозою?

У Калуші успішно продали будівлю колишнього теплопункту на вулиці Рубчака. Успішно — бо з першого разу і значно дорожче, аніж вона була оцінена. Але радіти зарано: підприємець, який переміг в аукціоні, виявляється, не знав про мережі, які там є. Що йому робити з цим “щастям” він тепер роздумує. З одного боку — може судитися з міською радою та вимагати компенсації витрачених коштів. З іншого — навіть порізати ті труби і залишити увесь мікрорайон без води. 

Інформатор розповідає детальніше.

Йдеться про виробниче приміщення на вулиці Рубчака, площею 212,7 кв. метрів. Це — колишній теплопункт.

Про приватизацію цього об’єкта, нагадаємо, заговорили у травні. Тоді його підготували до розгляду сесії міської ради, повідомивши, що з відповідною заявою звернувся приватний підприємець Юрій Кузь. Тоді було озвучено, що до споруди придивлялося вже чимало потенційних господарів, але вона потребує значних фінансових вкладень у ремонт (приміщення зношене на 34%), тому в оренду ніхто брати не хоче. Депутати міської ради рішення погодили. А відтак комунальне приміщення оцінили в 1 мільйон 80 тисяч 372 гривні та виставили на аукціон бе з умов.

Торги мали відбутися 12 серпня. Юрій Кузь на них не реєструвався. Натомість єдиним учасником стало Товариство з обмеженою відповідальністю “ДЮПОНТ-ПЛЮС” із Калуша. Компанія запропонувала ціну 1 мільйон 607 тисяч 777 гривень. Наразі очікується опублікування протоколу про результати електронного аукціону.

Власником компанії, яка викупила майно, є калушанин Володимир Богусевич. В коментарі Інформатору він зазначив, що формально ще не є власником цього приміщення, але фактично став переможцем аукціону й очікує на юридичне оформлення власності. Проте, для нього стало несподіванкою, що приміщення “обтяжене” комунікаціями, які забезпечують водопостачання цілого мікрорайону:

“Аукціон був без умов. Це означає, що я на власний розсуд можу надалі розпоряджатися цим приміщенням: відкрити магазин, піцерію, зробити склад чи офіс — що завгодно… Але що мені тепер робити з інформацією про комунікації? До аукціону я про них нічого не знав. Уявіть, що я завтра беру і всі ці труби ріжу і здаю на металобрухт, заливаю там бетоном… Що буде вулиця Рубчака робити без води? Як влада умудрилася так продати це приміщення?”

Обурення підприємця зрозуміле: він вклав гроші і, вочевидь, мав певні плани на це майно. А тепер виходить, що або сам матиме труднощі з його ремонтом та використанням, або створить проблеми мешканцям, що абсолютно не входило у його плани.

Що мережі там дійсно є, Інформатору підтвердив керівник КП “Калуська енергетична компанія” Петро Шевчук. Йдеться про водопостачання. Він каже: підприємець, який мав намір купувати це майно (Юрій Кузь — ред.), знав про мережі. А чому купив інший — йому невідомо.

“Комунікації мають таке поняття як сервітут. У будь-якому випадку вони будуть забезпечувати доступ до мереж — навіть, якщо виграли цей аукціон. Або робити виніс мережі: тоді ми прокладаємо нову трасу за межами їх території. Чиїм коштом? Точне не нашого підприємства. Я не буду розбазарювати державні кошти в приватних інтересах”, — каже директор КП.

Про яку суму коштів може йтися, посадовець не уточнив.

За словами Петра Шевчука, купити будівлю — не означає купити підземні комунікації. Нерухоме майно може бути у власності приватної особи, але комунальна організація, яка експлуатує мережі, має мати до них доступ. Чи мало це бути прописано в умовах аукціону чи в майбутньому договорі — питання, каже він, не до нього, а до Управління комунальної власності.

“Не було в умовах аукціону згадки ні про які сервітути чи інші обмеження. Аукціон був без умов”, — наполягає Володимир Богусевич. Закиди про те, що він має витрачати ще додаткові кошти на виніс мереж він взагалі вважає абсурдними.

Начальник управління комунальної власності Олександр Челядин зазначає, що наявність комунікацій не було таємницею. Із одним із кандидатів на цей об’єкт навіть виїжджали на місце. Був тоді й представник КЕКу. За підрахунками цієї компанії, виніс мереж обійдеться орієнтовно у 200 тисяч гривень. Тож, якщо переможцю аукціону ці мережі заважають, то найкращим варіантом буде дочекатися надходження грошей за викуп і вже з цієї суми виділити гроші “Калуській енергетичній компанії” на проведення відповідної роботи. Адже продали майно все одно дорожче, аніж планували.

Додамо, що станом на сьогодні, поки не підписаний договір купівлі-продажу, аукціон ще можна відмінити. Але підприємець як учасник аукціону вже поніс певні витрати, які, цілком очевидно, доведеться компенсовувати коштом громади. Йдеться про приблизно 70 тисяч гривень. За такого сценарію громада втрачає і суму, за яку купили об’єкт, і згадану додаткову суму та залишиться з майном, яке навряд чи вже вдасться продати за такі гроші.

Загалом з коментарів та дій посадовців виглядає на те, що шлях до продажу будівлі торували під конкретну людину. І це — не Володимир Богусевич. Незрозуміло лише, за яку суму мав бути реально проданий об’єкт. Адже після невдалого першого аукціону (а за відсутності учасників він би був не відбувся взагалі) будівлю, цілком вірогідно, вже могли виставляти на продаж за пів ціни. А якби і цей аукціон був безрезультатним, то законодавство дозволяє ще раз вдвічі знизити ціну та спробувати продати втретє. Але ТзОВ “ДЮПОНТ-ПЛЮС” своїм заходом в аукціон сценарій поламало.

Як зараз виходитимуть із ситуації та які рішення прийматимуть? Інформатор буде стежити за ситуацією.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08