Калуш До сайту

Горіховий, хлібний чи полотняний Спас? Історія свята та народні традиції

Третій Спас у релігійному циклі свят є завершальним для літнього періоду. В народі є повір’я – “Третій Спас хліба припас”, а також ще одне — “Перший Спас – на воді стоять, Другий Спас – яблука їдять, Третій Спас – на горі полотна продають.”

Ділиться Інформатор.

Третій Спас або ж Горіховий, Полотняний чи Хлібний Спас святкується 16 серпня, одразу ж по закінченню Успенського посту (14 серпня) та свята Успіння Пресвятої Богородиці (15 серпня) т Дане свято має декілька назв:

Історія встановлення свята

Встановлений Церквою на честь перенесення Нерукотворного образу Ісуса Христа до Константинополя.

За переданнями Церкви, Ісус Христос вмивався водою, а лице промокнув лляним полотном. В результаті цього на полотні відбилося лице Спасителя, тобто його Нерукотворний образ.

Свого часу цар Едесси Авгар був тяжко хворим та через полотно, на якому Ісус Христос залишив свій лик, він повністю вилікувався. Фактично з цього образу були написані ікони Спаса Нерукотворного.

В середині Х ст, а саме у 944 р. цей образ був переданий жителям Едесси, які перенесли його до храму св. Софії у Константинополі. Та пробув він там не не довго. У 1204 році  образ був викрадений та загублена під час морської трощі.

 Традиції та прикмети

На дане свято слід освячувати горіхи, зерно, хліб. Також досить часто до храму приносять мед та яблука, якщо не встигли їх освятити під час святкування минулих Спасів. У цей час закінчували період жнив та засівали озимні культури. Мисткині на Спаса ткали полотна, шили одяг та вишивали рушники. Також існувала традиція у цей день освячувати колодязі і джерела води.

Що не можна робити у цей день: 

Серед народних прикмет виділимо наступні: 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08