Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Кіна не буде? В Калуші пройшли громадські обговорення щодо площі біля готелю “Асторія”

16 серпня у Концертному залі відбулися громадські обговорення щодо можливої реконструкції та забудови історичної частини центру Калуша. Учасники мали низку зауважень щодо кінотеатру, місця паркувань та самої вежі, яка за намірами забудовника повинна бути в центрі цього комплексу споруд. З 16 липня по 14 серпня громадськість мала можливість надсилати пропозиції щодо реконструкції площі біля кінотеатру “Відродження”. 

Ділиться Інформатор.

Креативна директорка ПП “Zelemin” та головна архітекторка проєкту Наталя Зінчук представила робочу документацію стосовно можливої майбутньої забудови площі Героїв в районі кінотеатру “Відродження”. Фахівчина вказує на те, що це все на рівні намірів і на даний момент історико-архітектурний опорний план не є погоджений. Поки іншої документації не мають, то повинні посилатися або ж опиратися на існуючий план.

До теми — У центрі Калуша планують реконструкцію готелю та колишнього кінотеатру і нову забудову

Протягом роботи було здійснено намагання ідентифікувати площу ділянки за різними мапами – карта фон Міга (де видно оборонний мур замку), кадастрову карту часів Австро-Угорщини та парцеляцію 1850 року. Зазначила, що якщо порівнювати забудову на світлинах, то вона була малоповерховою, що доводить те, що там не можна будувати щось велике:

“Ми бачимо дахи будинків, і бачимо, що дуже багато маленьких. І самі парцелі маленькі. Це йдеться до патерну, до того що на цій дільниці не можна будувати щось велике у плані. Патерн, ландшафт тканини дахів, якщо будемо спостерігати чи з Височанки повинен зберігати масштаб і цю айдентику міста. Чи буде поверховість шість чи сім чи буде 2-3 у плані ці споруди мають мати історію цієї парцелі масштабу камерності міста.”

Історичні світлини, які були продемонстровані на підтвердження малоповерхової забудови історичного центру міста

Фахівець додала, що місто було засноване набагато швидше до прийняття плану із модерними будівлями, внаслідок чого виник проспект Лесі Українки із характерною для нього забудовою, що за словами Наталі є не типовим для забудови галицьких міст:

“Робота над ділянкою не є нашим бажанням збудувати пам’ятник собі. Це довгий і тривалий процес, він 2 роки тривав – компромісних рішень між нами і замовником. Ті зауваження, які ви дасте, ми імплементуємо і дійдемо до фінального рішення”, – звернулася до учасників обговорення.

Вважає, що історичному центру слід надати нового дихання, адже усе життя міста фактично проходить у районі проспекту Лесі Українки:

“Якщо порівнювати проспект Лесі Українки і історичний центр Калуша, ми бачимо що історична частина пропадає Люди тут не ходять. Вона не використовується і не є така активна. Вона не несе тої цінності, а все життя перенеслося на проспект Лесі Українки. Це добре, бо новий шлях, а люди адаптувалися. Ми вважаємо це необхідно зробити”.

Вигляд площі навколо готелю “Асторія” та кінотеатру “Відродження” у часи срср. Червоним виділено підпірну стіну, біля якої слід провести археологічну розвідку

В цьому контексті, головний зберігач фондів КП “Музейно-виставковий центр Калуської міської ради” Богдан Яневич вніс пропозицію щодо археологічної розвідки підпірної стіни, адже там могла міститися головна вежа калуських укріплень. Додав, що калуський музей планує організовувати екскурсії, тому доцільним у цьому випадку буде створення оглядових майданчиків в рамках архітектурного проєкту:

“Хочу звернути увагу із історичної точки зору. Ви казали, що там є підмурівки залишені. Саме у цьому місці могла бути головна вежа саме цього укріплення. Якщо провести там розкопки і ми там щось найдемо, то ніхто не дозволить там нічого будувати. Ми будемо змушені оті залишки якимось чином залишити, наприклад як у Франківську. Вже біля нього можна щось добудовувати. Велике щастя що дотепер цей проект не втілений.”

Ми з музеєм плануємо проводити екскурсії. Нам потрібно передбачити до подібний об’єктів оглядові майданчики, так як у європейських містах. Це треба детально опрацювати”.

За словами головної архітекторки проєкту, першим етапом при будівництві нового архітектурного проєкту є археологічне дослідження або під наглядом відповідних археологічних служб.

Серед сучасних проблем Площі Героїв було названо хаотичне паркування, відсутність інклюзивності та занедбаність цієї території. Втім, в намірах інвестора сформувати пішохідні зони із доступом спецтранспорту (швидкі, машини для сміттєвидалення та пожежні). Над будівлею готелю “Асторія” у планах надбудувати ще один (п’ятий поверх)

“Готель “Асторія чотирьохповерховий, а ми надбудовуємо ще один поверх і він стає п’ятиповерховим з уступом на верхніх поверхах терасою, щоб це цей поверх був схований. Те саме відбувається із кінотеатром, при чому ми звужуємо надбудову, аби вигляд зверху відповідав масштабу міста. Цей периметр, що забудовуємо, ми розбиваємо дрібними дахами з рефлексією на кристали. На площі Героїв ми зберігаємо сквер із можливістю доступу до центральної частини для проведення івентів. Це не проєкт, це ексіз-намір. Це наше бачення для повернення цінності, цікавості, насиченості та комерціалізації цього місця. “

Наталія Зінчук вказує, що комерціалізація цього місця необхідна з огляду того, щоб компанії, які релокуються до Калуша робили офіси та представництва у центральній частині міста, що дозволить підняти рівень престижу міста. Втім, зауважує, що це наміри, і проєкт у будь-який момент може бути змінений, бо повинні врахувати побажання та заперечення міської ради, мешканців міста, адже вони є кінцевими споживачами.

“Ця територія повинна бути такою, щоб місто Калуш не звучало як місто катастрофи і стихійного лиха, а щоб уявилася така річ, що там так круто відбудували центр. Там врахували все – історичну складову, побажання мешканців. Але ми нікуди не можемо подітися і від побажань інвестора, бо він вкладатиме кошти”., – пояснює Наталія Зінчук

Основним акцентом у цьому проєкті є вежа, втім зауважують, що це є всього лише наміри:

“Чому історія про вежу. Місто, ринкова площа – це вежа. Подивіться плани Долини, Болехова, Львова. Це міг би бути один із символів веж. Ми не претендуємо, що воно повинно бути так, але намір і бажання зробити акцент, маркер, який прочитувався з усіх боків. Це була наша ідея, мрія, бачення.”

Підставою до розробки детального плану було рішення Калуської міської ради від 30 червня 2022 р. №1453 “Про надання дозволу на розроблення проєкту детального плану території обмеженої вулицями Цеглинського, Підвальною, Бандери та площі Героїв у місті Калуш”. Як зауважила архітекторка Інесса Склярова,  новий генеральний план міста ще не прийнятий, тому на даний час чинним є генплан 1970-их років, який за її словами “нехтував історичною спадщиною міста”.

Готель “Асторія” знаходиться на 4 земельних ділянках, три з яких у власності ТОВ “Етера” (зареєстроване у Калуші).

“Метою детального плану території є визначення комплексного розвитку даної території, враховуючи містобудівне освоєння. При цьому головним завданням є визначення допустимих параметрів нової забудови, враховуючи розміщення території в історичному середовищі.”, – розповідає Інесса

Фахівчиня вказує на те, що забудова радянського періоду “випадає із традиційної забудови міста Калуша, враховуючи великі не забудовані території перед ними”. Планувальними обмеженнями названо зону паркування, підземні інженерні мережі, трансформаторну підстанцію та пам’ятки архітектурної спадщини місцевого значення.

Планують сформувати в готелі “Асторія” та кінотеатрі “Відродження” житлово-громадські комплекси:

“Надбудова одного поверху, то він (готель Асторія – ред.) стає п’ятиповерховим, а тут (кінотеатр) надбудови висотою до 18 м, бо там кінотеатр ніби двоповерховий, але насправді він є вищий. Згідно намірів власників “Етера” на його ділянці пропонується розміщення будівлі із комерційними приміщеннями”, — пояснює розробник детального плану території навколо кінотеатру Відродження.

Стосовно території навколо земельної ділянки, то за словами Інеси Склярової, планується ряд заходів, зокрема: впорядкування проїзду, що північніше кінотеатру, а також доведення до ладу автостоянки із розбивкою на три кишені. Додала, що на всій площі об’єкту планується організувати підземну автостоянку. Для житлової забудови, відповідно до підрахунків, необхідно передбачити 50-60 квартир із приблизною кількістю мешканців – 160 осіб. В намірах виділити під кожну квартиру по одному паркомісцю.

Питання щодо функціонального призначення кінотеатру “Відродження” спричинило чималу дискусію у залі. Депутат Калуської міської ради V скликання Михайло Довбенчук, на підставі почутого припустив, що кінотеатру на цьому місце не буде. На що Інеса Склярова відповіла наступне:

“Кінотеатру не буде”

 
Громадський діяч обурився через таке висловлювання та вказава, що площа навколо кінотеатру є історичним місцем для калушан, адже саме тут містяни збиралися на мітинги та зароджувалася незалежність України:

“Ми на 5 скликанні у 2007 році давали в оренду цей кінотеатр. Це місце історичне, бо тут незалежна Україна зароджувалася. Тут люди виходили біля будинків. Він усе забрав, усе знищив. У Калуші ні одного кінотеатру немає. Зробили маленький у “Мінералі”. Що він тут зробив? Місто перетворилося у якусь загороду. Це історичне місце. Там Україна зароджувалася, а ви щось тут робите. Що ви робите?”

Також читайте наш матеріал, пов’язаний із історичністю площі біля кінотеатру “Відродження” — Пророчий портрет? Як у Калуші зустрічали Юлію Тимошенко

Головна архітекторка проекту реконструкції площі біля готелю “Асторія” відповідала що її реконструкція не є знищенням ментальної пам’яті:

“Знесення споруди чи її реконструкція не означає про знищення ментальної пам’яті. Великий хол першого поверху може бути трансформований. Вносіть пропозицію. Музей української незалежності, Музей подій чи знакове місце із табличкою.”  

Детальним планом також передбачено використання підземного простору, місць для укриття. Фахівець додала, що детальний план після громадських обговорень повинен розглядатися на містобудівній раді при Івано-Франківській ОДА. Якщо у консультативної ради будуть зауваження щодо розмірів чи поверховості, то вони повинні будуть врахуватися і вже із всіма правками будуть прийматися.

Думку Михайла Довбенчука розвинула місцева мешканка Юлія, яка стверджує, що псується історичний ансамбль старого міста та ніяк не вписується у концепцію історичного центру міста Калуша та не відповідає зовнішньому вигляду старих будівель, що збереглися на площі Героїв.

“Це з історією вже немає нічого спільного, – говорить Юлія, – маю на увазі у архітектурному плані. Це життя міста, життя людей.

Протокол громадських слухань щодо розроблення містобудівної документації буде оприлюднено на сайті міської ради.

Ярослав Куцій 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору