Калуш До сайту

Кузьма Скрябін: пророчі пісні та культурний спадок

Сьогодні, 17 серпня, Кузьмі Скрябіну виповнилося б 56 років. Його неординарна постать залишила глибокий слід в українській культурі, який відчувається і сьогодні.

Інформатор розповідає.

На жаль, трагічна автокатастрофа 2 лютого 2015 року обірвала його життя, але пам’ять про нього живе у серцях шанувальників, а його пісні досі звучать, торкаючись душі кожного, хто їх слухає.

Кожен, хто знайомий з творчістю Кузьми, знаходить у його музиці щось своє. Для когось особливо цінним є ранній період його творчості, коли світ побачив альбом “Мова риб” або “Казки”, наповнений експериментальним звуком та глибокими текстами. Інші віддають перевагу його більш новішим роботам, де відчувається зрілість автора та його заглиблення у життєві реалії. Але є й ті, хто знаходить особливий смак в альтернативних піснях Кузьми, таких як композиції з альбому “Спатанка”, серед яких виділяється трек “Іспанія”, де автор не соромився виражати свої думки без цензури, вдаючись до гострих слів та відвертих емоцій.

Окремо варто згадати його легендарні пісні, які стали невід’ємною частиною української культури. Такі як “Мам”, яка торкає кожного своєю ніжністю та любов’ю, або “Випускний”, з якою вже не перший рік діти проводжають школу та зустрічають світанок у новому дорослому житті.

Кузьма був не тільки музикантом, а й улюбленцем мільйонів завдяки своїм телевізійним проєктам. Передачі “Шанс” та “Шиканемо”, які він вів, стали справжніми хітами, навіть для тих, хто не слухав його музики. Його завжди веселе та позитивне ставлення до учасників завойовувало серця глядачів.

Особливу увагу заслуговують і його громадянські позиції. Кузьма не соромився у висловлюваннях, коли йшлося про людей, які не всіляко не любили Україну та сприяли її розвалу. Він щиро переживав за майбутнє країни, виражаючи свою турботу через творчість і публічні виступи.

У творчості Кузьми Скрябіна є пісні, що стали пророчими, і після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року, вони сприймаються зовсім інакше.

Пісня — “Годинник”, яка вперше побачила світ у 1997 році в складі альбому “Казки”.

Її слова починаються так: “Чую, брате, що буде війна, холодна і мокра, довга і зла. Квадратні на круглих будуть іти, за то, що ті рівні, як не крути“.

Що саме мав на увазі автор, Андрій Кузьменко, працюючи над цією піснею, достеменно невідомо. Як розповіли в інтерв’ю радіо “Промінь» продюсери Віталій Бардецький, Тарас Гавриляк і Віталій Клімов, пісня була написана дуже швидко, щоб доповнити альбом, і отримала назву “Годинник” завдяки асоціації з однойменною картиною Сальвадора Далі. У 1997 році сюжет пісні здавався українцям дійсно сюрреалістичним, але згодом набув нового, глибокого значення.

Кузьма залишив нам своє багатогранне мистецтво, яке завжди знайде відгук у серцях тих, хто шукає правду, щирість і душевність у музиці та навіть книжках. Його пісні стали частиною нашого життя, і в цьому є його найбільший спадок.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08