Інформатор Калуш

ТРЕШ

На Прикарпатті — п’ять випадків лептоспірозу. Як уникнути цієї недуги?

На Прикарпатті — п'ять випадків лептоспірозу. Як уникнути цієї недуги?

Непоодинокі випадки захворювання людей лептоспірозом трапляються майже по всій території України і за останні роки простежується тенденція до збільшення рівня захворюваності серед людей. В Івано-Франківській області за перше півріччя 2024 року задокументовано 5 випадків, 1 з них — на Калущині.

Про це Інформатору повідомила лікарка-епідеміологиня Калуського районного відділу ДУ “Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Мирослава Гуменяк.

За її даними, у 2021 році на лептоспіроз в Україні захворіли 122 особи, в 2022 році – 141 особа, в 2023 році – понад 400 осіб. За 5 місяців 2024 року зареєстровано 97 випадків цієї небезпечної інфекції. В Івано-Франківській області в І півріччі 2024 року задокументовано 5 випадків проти 2-х за аналогічний період минулого року. На Калущині станом на 12 серпня цього року зафіксовано 1 випадок лептоспірозу, за 2021 рік – 5, 2022 рік – 1, 2023 рік – 2 випадки.

Нагадаємо, що лептоспіроз – це гостре природно-вогнищеве зоонозне (спільне для людей і тварин) інфекційне захворювання, яке супроводжується гарячкою, інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом, тощо. Різноманітність клінічних проявів хвороби ускладнює її своєчасну діагностику, що призводить до пізньої госпіталізації хворого, розвитком ускладнень,  і як наслідок — до смерті. За показником летальності та ступенем тяжкості лептоспіроз займає одне з перших місць в інфекційній патології.

Хвороба починається гостро, з’являється озноб, підвищується температура тіла (39–40°C), блювання, діарея, жовтяниця, почервоніння очей, висип, виражена загальна слабкість. Хворі скаржаться на сильний біль голови, безсоння, відсутність апетиту, спрагу. Характерною ознакою є сильні болі в м’язах, особливо, в литкових.

Основним джерелом інфекції є мишоподібні гризуни (щури, миші). Від них заражаються домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) та дикі тварини. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому збудник виділяється з сечею у зовнішнє середовище.

“Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах, при контакті з інфікованими тваринами. У тіло людини збудник лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи та рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Вживання сирої води з природних джерел, зараженої їжі (молоко, м’ясо, немиті фрукти) також можуть спричинити захворювання”, — пояснює фахівчиня.

Від людини до людини лептоспіроз не передається.

Як уникнути лепроспірозу?

Дотримуйтесь таких нескладних та водночас необхідних правил:

  • уникайте заражених водойм: не купайтеся і не рибальте у водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини, наприклад, біля водопою худоби;
  • вакцинуйте тварин: хатні та сільськогосподарські тварини мають бути вакциновані проти лептоспірозу;
  • уникайте контактів із хворими тваринами: не торкайтесь інфікованих тварин і дотримуйтесь заходів безпеки, доглядаючи за ними (одягайте рукавички та закрите взуття);
  • під час роботи на городі та збору ягід у лісі також користуйтеся засобами індивідуального захисту (одягайте рукавички та закрите взуття);
  • знищуйте гризунів удома: проведіть дератизаційні заходи у своєму помешканні та убезпечте воду та харчі від забруднення виділеннями гризунів;
  • термічно обробляйте продукти тваринного походження.

При появі перших ознак захворювання негайно зверніться до лікаря, адже захворювання швидко прогресує. І, звичайно, в жодному разі не займайтесь самолікуванням.

Читайте такожДирофіляріоз: що за хворобу діагностували у калушанки?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору