Калуш До сайту

Вкрав велику суму грошей, втік до Калуша і… закопав у гробі сина: історія зухвалого пограбування 1938 року

Калущина історична повертається на веб-сторінки Інформатора із цікавою і водночас заплутаною історією про викрадені кошти. Чоловік казали, що порядний, втім це не зупинило його викрасти чималенькі на той час гроші. Ба більше, закопати їх у могилі власного сина. До чого ж тут Калуш та що привело грабіжника до прикарпатського міста…

Заглиблюється у історію Калуша Інформатор.

Чудасію знаходимо у газеті“Наш Прапор” № 39 за 8 квітня 1938 р. під красномовним заголовком “Вкрав 14 тисяч злотих і закопав у гробі свого сина“. Відомо, що Станіслав Новаковський працював у фірмі “Дунльоп”. Швидше за все мова йде про бренд автомобільних шин. Одного дня 1938 року цей чоловік загадково зник із столиці Польщі – Варшави, захопивши із собою грошову суму у розмірі 14 тисяч злотих. Сліди зловмисника знайшли аж у Калуші. Пізніше він все таки повернувся до Варшави, де його заарештувала поліція.

Імпортер автомобільших шин Dunlop у 1930-их зайняв провідні позиці у автомобільній галузі ІІ Речі Посполитої

Далі подаємо оригінальний текст із газетної статті за квітень 1938 р.:

“Перед кількома днями зник у Варшаві в загадочний спосіб возьний фірми «Дунльоп» Станислав Новаковскі. Разом із возьним пропало 14.000 фірмових грошей, що він їх мав при собі. Тому, що Новаковского всі знали досі як дуже чесного і совісного чоловіка — впало підозріння, що його десь нападено та ограблено з грошей.

Тимчасом виявилось, що Новаковскі, вкрав 14 тисяч і втік до Калуша, звідки прислав жінці 3000 зл. По тім вернувся до Варшави, купив сталеву шкатулу і, решту грошей закопав на цвинтарі у могилі свого сина. Новаковского арештували після чого він признався до крадежі і доказав місце, де закопав готівку.” 

Мотиви його втечі аж до Калуша не відомі, адже відстань між містами близько 600 км. Знаємо, що хотів напевне  бути благородним і з тих коштів надіслав 3 тисячі злотих дружині. Вона напевне оцінила такий жест. Та чому ж він закопав решту грошей аж у могилі сина теж невідомо. Думав, що це буде надійно, але це не точно.

Далі буде…

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08