Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Болехів у минулому: спогади через об’єктив американської дослідниці

Болехів, місто зі своєю унікальною історією, зараз постає перед нами в іншому світлі. Пропонуємо переглянути фотографії 1934 року, які зберегли образ цього куточка західної частини України через об’єктив видатної американської фотографині Луїзи Бойд.

Ділиться Інформатор.

Луїза Бойд, відома дослідниця Ґренландії та Арктики, у 1955 році стала першою жінкою, що пролетіла через Північний полюс. 16 вересня 1887 року вона народилася в Сан-Рафаелі, Франція. Однак, її інтереси простягалися далеко за межі холодних просторів.Її подорож охопила різноманітні куточки, де вона фотографувала та описувала звичаї, одяг, економіку й культуру етнічних поляків, українців та литовців. Рухаючись автомобілем, залізницею, човном та пішки, вона пройшла шлях від Львова до Ковеля, а потім продовжила через Кобрин, Пінськ, Клецьк, Несвіж та Слонім, закінчивши свій маршрут у Вільнюсі. Її враження та понад 500 фотографій були опубліковані Американським географічним товариством у 1937 році.

Зараз ми маємо чудову нагоду побачити Болехів тих часів очима цієї неймовірної жінки. Частину цих унікальних фотографій можна знайти в архівах Університету Висконсин-Мілвокі, які відкривають нам минуле цього міста та жителів у всій красі та неповторності.

Максим Шапран

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору