Інформатор Калуш

ДОЛИНА

У Болехові планують передати 450 га землі новоствореному комунальному підприємству? Депутат звернувся до прокуратури

У Болехівській громаді планують передати 450 га землі новоствореному КП “Болехів-Агро”. Зі слів депутата Болехівської міської ради Андрія Юсипа дане підприємство немає ні активів, ні техніки, щоб обробляти землі. На його погляд, це шахрайська схема, тому закликає громадськість не дати можливість здійснити передачу земельних ділянок у користування КП “Болехів-Агро”. 

Ділиться Інформатор.

Народний обранець повідомив, що міська рада планує передати новоствореному комунальному підприємству “Болехів-Агро” земельні ділянки міської громади:

“Наша чиннав влада вирішила створити КП “Болехів-Агро”. 21 серпня вони хочуть передати їм земельні ділянки – близько 470 га, які б приносили нашій громаді 2,5 млн. грн. щороку. Я пропонував поставити дані ділянки на аукціон., де би були рівні умови.”

Андрій Юсип не розуміє для чого було створено дане комунальне підприємство та вважає це шахрайською схемою:

“Що це за “Болехів-Агро? Це схема, в обхід через державний аукціон, де всі рівні. Як воно зараз получиться? Зараз депутати передають земельні ділянки і новий директор у “Болехів-Агро” з ким хоче, з тим заключає договір чи наймає підряд якоїсь фірми? Що вирішує, які ми кошти заробимо? Запитайтеся у депутатів, у міського голови. Я скільки питаю, то вони не знаю.  У них відповіді немає. Зараз краще, як поставити на аукціон і віддати аби були всі рівні. То вони відійшли від цього і пішли іншим шялхом”. 

 
У коментарі Інформатору, Андрій Юсип повідомив, що сьогодні, 21 серпня, перед початком чергової сесії міської ради дане питання було знято з порядку денного. Також заяву подану до обласної прокуратури було передано під розслідування до Калуського відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області:

“Що на них повпливало, я не знаю. Може якась структура, бо ж заява була написана в прокуратуру. Передано в калуську поліцію, бо це під розслідування поліції. Я вимагаю в калуської поліції, щоб дали відомість з ЄРДР, про відкриття кримінального провадження. Зараз на цих ділянках ростуть культури. Вони самозахоплені. Помітив це 4 дні назад.” 

Народний обранець вказує на те, що в даному факті було порушення Конституції України, адже земельні ділянки не можна безоплатно передавати підприємствам, окрім будівель.

Андрій Юсип розповідає, що дане комунальне підприємство немає ані активів, ані техніки. Тому він здійснив об’їзд цих земельних ділянок та помітив, що 150 га вже засіяні. На його думку це виглядає дуже дивно:

“Я об’їхав всі ділянки, які ми в 2022 році давали під сади Перемоги, про які говорив президент. То 150 га з них засіяно такими культурами, як соя, десь кукурудза, десь гречка. Побачивши, що відбувається я у четвер 16 числа поїхав у обласну прокуратуру і написав заяву про скоєний злочин, щоб відкрили кримінальне провадження.

Саме тому звернувся до обласної прокуратури із заявою про можливий злочин, а саме захоплення землі та запропонував відкрити кримінальне провадження та провести досудове розслідування щодо даного факту. Із заяви відомо, що на вулиці Юрія Дрогобича у Болехові “невідомими особами, без відповідного рішення Болехівської міської ради і внесення плати за землю використовується близько 50 га землі”. Окрім цього було повідомлено про незаконне використання невідомими особами близько 150 га землі за межами села Гузіїїв.

За даними моніторингового сайту “YouControl”, комунальне підприємство “Болехів-Агро” було зареєстроване 30 липня 2024 р. Уповноваженою особою є Долішній Михайло Іванович. Основний вид діяльності (КВЕД) – 01.11 Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Окрім цього, можуть займатися також:

  • 01.50 Змішане сільське господарство
  • 01.61 Допоміжна діяльність у рослинництві
  • 02.10 Лісівництво та інша діяльність у лісовому господарстві
  • 02.20 Лісозаготівлі
  • 03.22 Прісноводне рибництво (аквакультура)
  • 46.73 Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням
  • 46.90 Неспеціалізована оптова торгівля
  • 52.10 Складське господарство

Також Андрій Юсип звертає увагу, що у Болехівській громаді міський голова та поліцейський громади є родичами, а саме батьком та сином:

“Хочу наголосити, що в нас поліцейський громади і міський голова – тато і син. Ми настільки велика громада, що не бачимо, що в нас коїться? 150 га із 450 га, 30-40%, які я бачив вже є засіяні продукцією. Що це тоді відбувається?”

 

Повідомив, що в п’ятницю їм як депутатам у порядок денний було внесено питання про намір передачі земельних ділянок, користування КП “Болехів-Агро”. Водночас засівання цієї землі, на його думку, є не законним:

“Як на мене це злочин. Бо в заяві я запропонував відкрити кримінальне провадження  та провести досудове розслідування про те, хто засіяв дані земельні ділянки. Згідно із законодавством, якщо було самозахоплення наших земельних ділянок, то мали би органи виїхати, скласти акти і протоколи описати. Знайти або не знайти тих, хто засіяв. Якщо не знайшли, то вони б мали зібрати той врожай на користь громади або держави цей врожай і віддати”. 

Проте, 21 серпня перед початком 45 чергової сесії Болехівської міської ради дане питання було зняте з порядку денного.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору