Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Жителька Копанок, яку ув’язнили у костелі за допомогу повстанцям, відзначила свій 100-літній ювілей | ФОТОФАКТ

Свій поважний ювілей святкувала Марія Родзінська із Копанок. Дитинство та усе життя ювілярки було не легким. Втім у свій ювілей приймає гостей у вишиванці, яку власноруч вишила та пізніше виходила заміж.

Ділиться Інформатор, покликаючись на Калуську міську раду

Марія Родзінська народилася 21 серпня 1924 р. у с. Негівці. Закінчила 4 класи та була змушена допомагати батькам по господарству. Після Другої світової війни, у 1947 році вийшла заміж та стала матір’ю 7 дітей. У 52 роки стала вдовою та це не зламало жінку, яка продовжила виховувати своїх 5 синів та 2 дочок.

“Ювілярка має велику родину: 18 онуків, 28 правнуків та одна праправнучка. Сьогодні багато з них завітали привітати найріднішу зі святом. Доєдналася до привітань і заступниця міського голови Наталія Кінаш разом із в.о. старости с. Копанки Василем Лазарем. “, – йдеться у дописі міської ради 

У роки війни допомагала українським повстанцям. Через це була ув’язнена в костелі у Войнилові. За проханнями батьків, її було звільнено без суду. Із 17 років була сестрицею у церкві, що у Негівцях, аж до моменту переїзду до Калуша. У 2000 році переїхала до Копанок, де живе й досі.

“У день свого сторіччя, пані Марія зустрічає гостей у вишиваному вбранні, яке створювала власноруч та в якому виходила заміж. Її очі сяють мудрістю, а голос звучить міцно, коли вона декламує Шевченків “Заповіт” та співає молитву за Україну.”

До слова, її онук, староста села Копанки Мар’ян Бунга зараз захищає Україну на фронті, а бабуся дуже чекає на його повернення.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

 

Нагору