Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Світлина відстрілу куль у Болехові наприкінці ХІХ століття спричинила жваву дискусію у соцмережі

У мережі виклали світлину можливого заряджання гармати у Болехові наприкінці ХІХ ст. Коментарі під дописом не забарилися, а користувачі писати свої здогадки, коли, де і для чого це здійснювалося. Пропонуємо і вам глянути на це фото і зробити своє припущення у коментарях під цим дописом.

Ділиться Інформатор.

Світлину процесу відстрілу куль опублікували у спільноті “Історія та пам’ятки Прикарпаття”. Фото датоване 1890-ми рр.  насправді є дуже цікавим та водночас унікальним, адже не часто можна побачити процес заряджання чи відстрілу куль. Бачимо й конструкцію, яка виглядає як своєрідна гармата, у яку потрібно проштовхувати порох, щоб здійснити постріл. Здебільшого відстріл проводять, щоб перевірити справність зброї.

Сам постріл нам не видно, але бачимо процес заряджання. У коментарях під дописом виникла дискусія. Володимир Онисько припустив, що така подія могла відбуватися біля церков у період великодніх свят:

“У Галичині була традиція стріляти на Великдень. Біля церков споруджували такі “пушки” для підсилення звуку.”

Валерія Решетняка цікавив процес пострілу, на що автори допису відповіли наступне:

“Видається просте пояснення – відстріл проводиться в випадках коли треба перевірити чи зброя в робочому стані після ремонту, зняття з консервації, якість набоїв, тощо”

Натомість чоловік припускає, що “це своєрідний гучномовець, що підсилював звук на велику відстань”. 

На шо автори допису висунули своє припущення про глушник-вловлювач куль:

“Так як зараз при відстрілі зброї, щоб не стріляти в повітря, можливо для того щоб затримати кулю, оглянути її стан після пострілу, можливо з метою заглушення звуку після пострілу. Скоріш за все, видається, що всі ці чинники могли бути причиною використання такого роду глушника-вловлювача куль. Але це поки наше припущення….”

 

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору