Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Волинянин протягом 5 років використав 800 тюків соломи для будівництва власного екожитла | ВІДЕО

Олександр Гуч із села Дерно Луцького району Волинської області впродовж 5 років будує свій двоповерховий будинок. Каркас хати зроблений з дерева, а стіни — із соломи. Зокрема використав більш ніж 800 тюків сіна

Ділиться Інформатор, покликаючись на сайт новин Волині “Конкурент”.

Ідея будівництва такого будинку Олександр із села виношував дуже давно, а з 2019 року почав втілювати її в життя. Чоловік поспілкувався із “Суспільним” та поділився думками стосовно енергоощадності власної оселі:

“Вдень, коли на вулиці спека, – в хаті тримається прохолода. За день стіни трішки прогріваються та увечері хата всередині відчувається тепла. Тут тримається баланс”, — розповідає про оселю її власник.

 
Серед плюсів свого житла називає теплоізоляцію та шумоізоляцію. Проте, у будинку є свої мінуси. Це насамперед висока горючість матеріалів. Чоловік знайшов цьому вихід – слід поштукатурити стіни з обох боків глиною, адже вона вогнетривка. При будівництві використав більш ніж 800 тюків соломи. Найкраще підходять снопи із жита, бо їх не люблять їсти гризуни.

“Перший поверх — це всюди жито, а другий добирав різну солому. Є і вівсяна, і пшенична, бо були місця обдерті, я вигрібав і заново затрамбовував іншу солому”, — каже чоловік.

Олександр вже провів до будинку електрику, встановив розетки, підключив водопостачання та каналізацію. Окрім цього облаштував теплу підлогу та утеплив стелю. Втім, завершити будівництво у цьому році буде не можливим, бо бракне грошей.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору