Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Микола Гривнак — перший прапороносець у Калуші” — підсумки історичної години до Дня Державного прапора України

У Калуші до Дня Державного прапора України відбувається низка цікавих заходів та лекцій. Одним із таких заходів була “Година історичної правди” у Центральній дитячій бібліотеці імені Тараса Шевченка. На ньому було показано історичну реліквію — перший прапор у Калуші, що був піднятий під час народного віче 6 серпня 1989 р. Він також був пристуній при подіях у Дем’яновому Лазі та біля Верховної Ради у липні 1990 року.

Ділиться Інформатор.

Захід розпочався хвилиною мовчання в знак памʼяті усіх полеглих у боях за волю України. На заході була присутня Зореслава Подольська, яка передала Центральній дитячій бібліотеці імені Т. Шевченка книжковий подарунок від Богдана Гориня, а саме книгу Віктора Цимбала “Туга” та свіже двотомне видання “Під ковпаком окупантів” авторства Богдана Гориня.

Першим доповідачем виступив Олег Ониськів, який розповів про історичний розвиток українського національного стягу. Зауважив, що прапор використувався як символ сигналізації.  Додава, що перші відомості синьо-жовті кольори датуються у ХІІІ ст. Йдеться про герб міста Львова  — золотий лев на синьому тлі:

“Найчастіше прапором вважався шматок тканини, який був прикріплений до списа. Він мав вказувати на місце збору воїнів. Жодне військо не вирушало в похід без прапора та не вступало в бій. Знамена спочатку возили зі зброєю та перед боєм ставили на узвищення”

Про розвиток українського прапора у козацькі часи розповідав історик, ветеран російсько-української війни Захар Остапʼюк.

“На жаль не збереглося багато відомостей про січові хоругви. 1600 році Самійло Кішка надіслав листа Сигізмунду ІІІ просив про знак, про хоругву. Так само просили про знак у 1618 році, коли козаки вели бої під Москвою”, – розповів Олег Остап’юк

ван Тимів доповів стосовно історичного факту внесення державного прапора у Верховну Раду 24 серпня 1991 року. Розпочав із історичної хронології спроб вивішення прапора. Зауважив, що на Калущині перша спроба датувалася у 1944 р. Тоді, за словами історика, було вивішено прапор із прикріпленою гранатою. При спробі його зняття граната взірвалася.

Та найбільше епізодів вивішування національного стягу відбувалися у 1989 р. Першим епізодом у Калуші можна назвати 9 березня 1989 р., коли активні діячі Федір Бандура, Микола Гривник, Михайло Качанюк вперше підняли прапор біля кінотеатру “Аврора”. Вдруге вивішення українського стягу відбулося 2 липня 1989 р. біля кінотеатру “Юність” під час приїзду хору із Черкащини.

Щодо загальнонаціонального рівня, то вперше спроба внесення відбулася у березня 1991 р., проте цьому завадила комуністична більшість. 22 липня 1991 р. прапор України було вивішено на даху Київської міської ради, а офіційно у Верховну Раду його було внесено 24 серпня 1991 року.

Своїми спогадами про український національний рух і перші спроби вивішування прапора у Калуші поділилися Олег Кушлик та Євген Гірник. Обидва були безпосередніми учасниками та свідками тих історичних подій.

Олег Кушлик розповів про відомі йому вивішення українського стягу у Калуші:

“Пригадую по розмовах, що в Калуші у 1970 роках на калійному було піднято ще раз прапор. Перше підняття прапора у Калуші, яке я пам’ятаю, відбувся 28 травня 1989 року у товаристві “Відродження”. Тоді віддали Народний Дім для проведення засідань товариства “Відродження”. Тематикою того дня була тема “Державні символи України”. На цих зборах Богдан Плескун мав прапор і він підняв його в приміщенні Народного дому. На тому ж засідання було прийнято рішення, що кожне засідання товариства “Відродження” розпочинатиметься із внесення українського прапора”.

Громадський діяч звернув увагу на те, що на цьому ж засіданні 28 травня 1989 року було обрано першого прапороносця у м. Калуш. Ним став Микола Гривнак:

“На цьому ж засіданні обрали першого прапороносця. Першим прапороносцем у Калуші став Микола Гривнак. Він був першим офіційно призначеним прапороносцем у товаристві.” 

Розповів, що на концерті 2 липня 1989 року у ПК “Юність” було піднято 4 національні прапори Миколою Гривнаком, Богданом Плескуном, Федором Бандурою та Андрієм Горбатим. Пізніше стихійно сформована колона із прапорами пройшлася вулицями міста аж до “Аврори”. Також Олег Кушлик показав усім присутнім історичну реліквію, яка збереглася у нього – перший прапор, що брав участь у віче, що відбулося 6 серпня 1989 р. поблизу кінотеатру “Відродження” (тоді імені ленінського комсомолу):

“Йдучи сюди, я взяв історичну реліквію. Це перший прапор, що брав участь у першому віче 6 серпня 1989 році. Бачите вже синій колір трохи не синій. Оце такий прапор саморуч пошитий. Марія Пашинська шила прапори у товаристві “Відродження”. Це прапор був у Дем’яноволу Лазі та під Верховною Радою 22 липня 1989 р. коли була спроба вивісити у Верховній Раді, але вивісили біля Київради. Він був тоді зі мною і брав участь у тих подіях. Тканини везли з Прибалтики, бо в Україні не можна було знайти тканин синього і жовтого кольору” 

Перший голова Конгресу українських націоналістів у Калуші Євген Гірник розповів про події Ланцюгу єдності у 1990 році, а саме як калушани долучилися до формування ланцюгу на Житомирщині:

“З Калуша поїхало 4 автобуси на чолі з паном Пуштаном. Вони активно працювали на Житомирській трасі. Можливо були й зафотографовані. В нас області сказали представникам “Руху”, що ми не маємо стільки автобусів, аби виїхати на Житомирську трасу і сказали, що треба той ланцюг продовжувати до Івано-Франківська”.

Згадав той факт, що прапор, який був вивішений над Київською міською радою був зшитий у нашій області, а саме у Івано-Франківську. Після завершення усі учасники заходу зробили спільне фото із історичним національним стягом

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору