Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Музика, що формувала українську Незалежність | ІНФОПЛЕЙЛИСТ №12

Сьогодні на третьому році повномасштабної війни ми святкуємо 33-річницю Незалежності України. Інформатор вирішив поностальгувати та підібрав для вас добірку із 33 пісень, які так чи інакше формували нашу ідентичність та державність, починаючи із 1991 року.

Ділиться Інформатор.

1991 рік | Брати Гадюкіни – Хлопці з Бандерштадту

 
 

Класика жанру. Легендарні Брати Гадюкіни у 1991 році випустили пісню Ми хлопці з Бандерштадту. Пісня, що досі на слуху. Було декілька сучасних інтерпретацій цієї пісні, але саме ця версія повертає нас у далекий вже 1991 рік. До слова, ця пісня широко використовується у футбольному фанатському русі. Зокрема, ультрас ФК “Карпати” (Львів) досить часто на матчах своєї команди заряджають цю пісню. Слухаємо та поринаємо у 1991 рік

1992 рік | Ірина Білик – Божевільна

 
 

Вінтажна Ірина Білик на початку своєї творчості у 1990-их роках зачаровувала українців своє милою українською мовою. Зверніть увагу на відеокліп, що відносить нас до західного стилю кліпмейкерства кінця 1980-початку 1990-их років. Вже тоді українці почали задавати тон українській музиці.

1993 рік | Сестричка Віка – То моє море

 
 

На той час Сестричка Віка співпрацювала із Братами Гадюкіними та продюсером Володимиром Бебешком. Пісня з елементами реггі до сих пір є популярною серед артистів України. До речі, цією піснею часто завершує свої виступи фрік-кабаре Dakh Daughters, віддаючи данину музичній традиції.

У 1993 році пісню записав Скрябін, а пізніше Вікторія Врадій повернулася із піснею “То моє море” після потрапляння у ротації відомої музичної програми 1990-их років – Території А. Більш пізніше покоління може знати цю пісню по рекламі одного із брендів пива. Однак, старше покоління проживало свою молодість під ці пісні. Що тут ще казати, то слід слухати.

 

1994 рік | Воплі Відоплясова – Країна мрій


Поряд з “Весною”, що вийде згодом, ця пісня є однієї із найвідоміших у репертуарі Воплі Відоплясова. Тут теж не будемо багатослівні. Класика жанру, яку варто слухати.

Пісні того року:

 1995 рік | Плач Єремії – Вона

 
 

Тут без вагань вибір впав на легендарна вже пісню Тараса Чубая та гурту Плач Єремії “Вона”. Сумна й водночас депресивна пісня стала символом цілого покоління пар, що не розділили кохання. Без цієї пісні не пройде жоден застільний вечір. Втім пісню написав не Тарас Чубай, а її автором був композитор Кость Москалець, який і написав її у 1989 році.

Пісня-балада про сумну дівчину, яка “вміє пити і не п’яніти” швидко заполонила танцювальні майданчики і вечірки та завдячи Плачу Єремії стала відомою на всю Україну. Без сумніву її можна називати класикою української музики та першою піснею, що спадає на думку при розпові за “лихі 90-ті”

А вона, а вона сидітиме сумна
Буде пити — не п’яніти від дешевого вина
Я співатиму для неї, аж бринітиме кришталь
Та хіба зуміє голос подолати цю печаль?

1996 рік | Фантом-2 – Двоє

 
 

Не очікували побачити тут гурт з Івано-Франківська? Йому потрібно віддати належне. Проіснував він не довго, адже розпався у 1999 році, але за коротку історію виступів зміг вплинути на музику того часу та бути на слуху у простого слухача. Відома на той час пісня, тепер є дещо забутою. Однак у липня 2021 року гурт “Karna” зробив метал-версію цієї пісні, надавши їй нового, рокового дихання.

 

1997 рік | АкваВіта – А тепер усе інакше

 

Пісня випущена за три роки до народження автора цього матеріалу та перша пісня, завдяки якій він познайомився із “Територією А” та культурою 90-их. Та навіть зараз через майже 30 років ця пісня є у його плейлисті і навіть зараз пишучи ці рядки наспівує рядки.

Зізнайтесь, хто зараз підспівує?

 

 

1998 рік | Скрябін – Танець пінгвіна

 

Незалежність і не згадати про Кузьму Скрябіна то буде не файно. 1998 рік був піком популярності гурту “Танець пінгвіна”. Дуже життєва пісня із рядками: Я хочу по місту, на мене тиснуть”. Тут Андрій Кузьменко деякою мірою нагадує американського культового рок-співака, лідера гурту “The Doors” Джима Моррісона.

Пісні того року:

1999 рік | Наталія Могилевська – Місяць

“Місяць” можна назвати класикою жанру української музики кінця 90-их. Ніжність, милозвучність української пісні у виконанні Наталії Могилевської на довго залишає відгомін у серці її слухача.

2000 рік | Океан Ельзи – Відпусти


Кінець ХХ століття ознаменувався ростом популярності Святослава Вакарчука та гурту “Океан Ельзи”, що святкує цього року своє 30-ліття. Святослав Вакарчук так прокоментував цю пісню:

“Вона така справжня. Мені подобається мелодія, що вийшла. Так гарно! Текст звичайний. Я б навіть сказав попсовий – про любов. Але є одна гарна рима “ти моя – не моя”. Тут все зрозуміло. Пісня про те, що дівчина недосяжна для тебе, але ти в неї закохався і просиш, щоб вона тебе відпустила.”

2001 рік | Хвилю Тримай – Хей хай

ХХІ століття знову розпочинає гурт із Івано-Франківська. Хвилю Тримай випустив свій чи не найвідоміший трек, що став гімном початку 2000-их та змін, що принесло нове століття. Ознаменувала перехід у нове тисячоліття. Засновниками гурту були Лев Лабій та Петро Квич, що товаришували з далекого 1984 року у хардроковому середовищі. Дана пісня була записана у Києві.

 

2002 рік | Океан Ельзи – Холодно

Популярність Океану Ельзи тільки зростала із початку 2000-их у цей інфоплейлист можна було б давати пісні Вакарчука. Теж вже класична пісня у репертуарі гурту. Не будемо голослівні, слухаємо.

2003 рік | Скрябін та Ірина Білик – Мовчати

 

Скрябін та Ірина Білик у 2003 році зробили зірковий дует та своїм кліпом на пісню “Мовчати” сколихнули українців. Ця пісня є важливою у репертуарі Кузьми – людини свого слова, добряка та чесної і відвертої людини.

2004 рік | Руслана – Дикі танці

2004 рік – був переломним у всіх значеннях. Перша перемога України на Євробаченні, фальсифікація президентських виборів, що привело до Помаранчевої революції та перемоги Ющенка, що відкрило нову сторінку історії України. Уособленням цього року є і буде Руслана із її піснею Дикі танці, що заполонила континентальну Європу.  Великий та важливий тріумф, враховуючи нестабільну міжнародну позицію України з огляду на скандал із передачею “Кольчуг” Іраку та закостенілу олігархічну систему за президентства Леоніда Кучми.

2005 рік | Скай – Тебе це може вбити

 

Гурт “СКАЙ” вперше заграв свій майбутній хіт в ефірі телеканалу “М1”, який на той час був флагманом нової української музики. Душевна балада під гітару стала величезним хітом, який не тільки слухали, а й грали по всіх усюдах. Вона стала в один ряд із піснями на кшталт “Вона” та “Моя стрела” у списку українських пісень, які кожен гітарист має знати як зіграти.

2006 рік | Бумбокс – Квіти у волоссі

Пісня гурту “Бумбокс” над якою проливала сльози не одна дівчина. Зізнаємо, ця пісня, якій от за 2 роки буде вже 20, досі є у плейлисті автора матеріалу. Ця пісня особлива, адже в цей рік він пішов у перший клас, тому ріс на класичній музиці 90-их – початку нульових.

Вона носила квіти в волоссі
І ними грався він і ще вітер
Здавалося давно вже дорослі
Але кохали щиро мов діти.

2007 рік | Океан Ельзи – Зелені очі

Ще одна пісня Океанів.. ні, ми не фанати Океанів, але вона вартує того…

2008 рік | Бумбокс – Поліна

Черговий хіт гурту “Бумбокс”, що полонив усі танцювальні майданчики, а хлопці шукали свою “Поліну”, перед якою вони на коліна. 

2009 рік | Океан Ельзи – Я так хочу до тебе…

 

2010 рік | Lama – Тримай

 

Знову у топі Прикарпаття. Цього разу франківська співачка Lama стала відою на всю Україну завдяки пісні “Тримай”. До цього вона мала такі круті треки як “Літак”, “Знаєш як болить”, “Мені так треба”, “Світло і тінь”, але їх не брали в ротацію, бо радіостанції не розуміли стилю гурту і його подачу. Лише на початку 2010-их вони побачили талант гурту.

2011 рік | Скай – Струна

 

2012 рік | Скрябін – Мам

 

2013 рік | Океан Ельзи – Обійми

 

2014 рік | Оnuka – Misto

 

2015 рік | Скрябін – Дельфіни

 

2016 рік | Jamala – 1944

 

2016 рік був роком другого тріумфу України на Євробаченні, а тріумф відбувся через розповідь про трагічну історію кримськотатарського народу, що був вивезений совітами у 1944 році. Історія, біль та водночас жага до життя – це все про пісню Джамали “1944”

2017 рік | Антитіла – TDME

 

Відомий вже на той час гурт “Антитіла” отримав нову хвилю популярності після випуску пісні TDME. Її сміло можна включати до пісні 2017 року. Пізніше вона стане головним саундтреком до українського серіалу “Школа”. Це відбудетья згодом, а вам пропонуємо послухати цю пісню.

2018 рік | КAZKA – Плакала

 

Пісня Kazka, що без сумніву принесла їй популярність. “Плакала” – розповідає історію молодої дівчини та її матері, які переживають розставання із коханими людьми, що не виправдали їх надій. Тут і плач і ридання і розчарування. Втім в кінці “…фіалка розцвіла”.

2019 рік | БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ – Зорі запалали

 
 

2020 рік | KALUSH – Зорі


На арену української музики виходить новий гурт “Kalush” із однойменного міста Івано-Франківської області та швидко набирає популярність. Наприкінці 2020 року хлопці випускають ліричну пісню “Зорі”. Один із найкращих треків гурту зібрав більше 30 млн. переглядів на YouTube.

“Зорі “співають” різними голосами, тому що кожен момент унікальний, ціни цей момент.”, – розповідає Олег Псюк

2021 рік | Go_A – SHUM

 
 

2022 рік | KALUSH ORCHESTRA – Stefania

 

Найважчий рік, рік початку повномасштабної війни, рік жахіття і втрат, але Україна вистояла, Україна боролася завдяки єдності української нації, завдяки боротьбі сотень тисяч, мільйонів військовослужбовців, що із гербом у серці йшли захищати рідну землю від окупанта. “Stefania” – пісня про маму, втім війна внесла в неї нові меседжі

“Колись я присвятив цю пісню своїй мамі, а коли почалася війна, пісня набула багато нового значення.”, – говорить Олег Псюк

 

2023 рік | KOZAK SYSTEM– Українське сонце

 

Пісня-відгомін історії. Колись лідер вільної Ічкерії Джохар Дудаєв сказав наступні слова: “Коли підійметься українське сонце, росія провалиться у темну безодню”.

Лідер гурту, що народився у Калуші, Іван Леньо так говорить про цю пісню:

“Цей час настав. І хоча росія ще в конвульсіях, українське сонце вже зійшло. Ми вистояли найважчі дні війни. Ми переламали хребта російській армії. Ми запалили вогонь перемоги над злом. Ми народжуємось, росія вмирає. Я знаю, що настане момент, коли з усіх гучномовців країни замість тривожних сирен зазвучить гімн України. І цей час наближається. Триматися і навалювати!”

2024 рік | Ярмак – Вавилон

 
2024 рік ще не завершився. Сьогодні ми святкуємо День Незалежності завдяки воїнам, які проливають кров за нашу свободу, аби ми могли вільно жити, дихати, розмовляти українською. Нас не зламати, нас не підкорити, адже ми вільна нація, вільний та гордий народ, що чужого не бажає, але свого не віддасть.

За териконами сонце встає
Світ дає переконаним взяти своє
Вже горить Вавілон, а ми в лавах з мечем
Бо запеклих вогонь не пече

Цінуймо наших воїнів і нашу Незалежність, адже вона у нас одна!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору