Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуській громаді вшанували шахтарів і відзначили їхній професійний день

Шахти

У Калуській громаді традиційно відзначили День шахтаря, який святкується в останню неділю серпня. Ця професія залишила глибокий слід в історії та розвитку місцевої економіки, хоча шахти вже не працюють, пам’ять про шахтарів залишається важливою частиною життя громади.

Інформатор ділиться, посилаючись на Калуську міську раду.

Шахтарська праця довгий час відігравала ключову роль у розвитку економіки міста Калуша. Вагомий внесок у це зробили середньовічні рудокопи, працівники технологічного комплексу ТЕСП, а також цілі династії, які працювали на Калуському хіміко-металургійному комбінаті. Видобуток калійних солей здійснювався на трьох рудниках і в єдиному у світі відкритому Домбровському кар’єрі. Рудники “Калуш”, “Голинь” та “Ново-Голинь” активно функціонували протягом різних періодів, проте сьогодні жоден з них не працює. Попри це, серед мешканців громади залишаються ті, хто присвятив своє життя цій важкій професії.За інформацією міської ради, цього року, відповідно до доброї традиції, ветерани шахтарської праці, працівники видобувних ділянок, їхні рідні та жителі сіл Кропивник та Сівка-Калуська зібралися біля каплички, щоб вшанувати пам’ять 14 шахтарів, які загинули в “Ново-Голинській шахті”. Панахиду відслужили священники о. Василь Гладенький та о. Святослав Данилець. Присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих шахтарів та земляків, що полягли на війні з росією.

Заступниця міського голови Наталія Кінаш підкреслила важливість цього свята для Калуської громади: “День шахтаря є однією з обов’язкових дат, які відзначаються у нашій громаді. Прийміть щиру подяку за вашу важку працю, за вашу жертовність, за те, що щороку збираєтесь на цьому святому місці, щоб віддати шану тим, хто віддав своє життя за розвиток нашої країни“.

Подяку висловив також колишній директор шахти Вадим Гох. Наталія Кінаш разом зі старостою Кропивника Василем Паньківим поклали квіти до поминального хреста біля каплички. Музичний супровід заходу забезпечили хор та вокальний ансамбль Народного дому села Кропивник під керівництвом Петра Хшановського та Оксани Івасенко. Організувала захід директорка місцевого закладу культури Марія Паньків.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору