Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Фольклорно-етнографічний фестиваль в Калуші для збереження культурної спадщини України

Калуш

25 серпня на території скверу ПК “Мінерал” відзначили ХІІІ фольклорно-етнографічний фестиваль “Співочий гай”, приурочений до 33-ї річниці Незалежності України.

Інформатор ділиться, посилаючись на Калуську міську раду.

Захід був організований для збереження і популяризації культурної спадщини українців, депортованих з території Закерзоння у 1944-1951 роках.

Фестиваль, започаткований за ініціативи всеукраїнських товариств “Лемківщина” і “Надсяння”, вперше відбувся 19 серпня 2011 року в Калуші, де було відкрито пам’ятник жертвам депортації. Він став важливою традицією і продовжує проводитися навіть у складні періоди, такі як пандемія та війна.

Директорка ПК “Мінерал” Алла Терещенко зазначила, що сьогодні патріотичний аспект фестивалю є особливо актуальним. Заступниця міського голови Надія Гуш підкреслила, що традиції важливі навіть у важкі часи, і висловила вдячність за підтримку та збереження культурних цінностей.

Фестиваль традиційно включав виступи відомих творчих колективів, таких як народний фольклорно-етнографічний колектив “Доленька” і народний фольклорно-етнографічний ансамбль пісні і танцю “Студенька”. Ветерани цих колективів, які представляють живі традиції срібнолентного Сяну і Лемковини, разом із їхніми нащадками, створюють теплого родинного характер заходу. Програма свята також включала виступи дорослих і дитячих мистецьких колективів Калуської територіальної громади.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору