Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Громади Прикарпаття витратили на закупівлю дронів понад 180 мільйонів гривень

Дрони для ЗСУ

Планова сума видатків на підтримку ЗСУ з місцевих бюджетів 62 територіальних громад Прикарпаття зросла до понад 930 млн гривень, що на 125 мільйонів більше, ніж на початку 2024 року.

Про це Інформатору повідомила консультантка з питань комунікацій Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Оксана Процюк.

Із запланованих коштів муніципалітети Прикарпаття у першому півріччі витратили близько 550 млн гривень, з яких понад 180 мільйонів — на закупівлю дронів, деталізує виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, експерт з бюджетних питань Юрій Стефанчук.

У третій рік повномасштабної війни в Україні життя кожного українця зазнало кардинальних змін, а пріоритети державних та самоврядних інституцій суттєво змістилися, – наголосив Ю. Стефанчук. – Сьогодні суспільство очікує від усіх рівнів влади правильних і відповідальних рішень, оскільки всі усвідомлюють вагу тієї роботи, яку виконують наші військові, і яку ціну вони за це платять. Беззаперечний пріоритет сьогодні – це допомога Збройним Силам України, забезпечення їхніх потреб, лікування та реабілітація військових, а також підтримка родин героїв.

Відверто кажучи, щодня керівники територіальних громад, працівники місцевих органів влади та депутати місцевих рад стикаються з численними запитами на допомогу – як від військових, так і від мешканців, які потребують підтримки. Це стає дедалі складнішим завданням через об’єктивні причини: дефіцит кадрових ресурсів та зменшення фінансів у місцевих бюджетах. Попри ці виклики, всі 62 територіальні громади Івано-Франківщини демонструють згуртованість у подоланні спільних проблем і продовжують ефективно працювати. Місцеве самоврядування активно співпрацює з військовим командуванням та військовою адміністрацією, а у разі необхідності громади беруть на себе додаткову відповідальність, розподіляючи між собою важливі повноваження: від забезпечення військових медичними послугами до спрямування комунальних працівників та техніки на фортифікаційні роботи“.

На думку Юрія Стефанчука, громади Прикарпаття залишаються системними у своїй допомозі ЗСУ, навіть попри втрату близько 3 мільярдів гривень надходжень через вилучення “військового” ПДФО з місцевих бюджетів у Державний бюджет:

За даними моніторингової ініціативи “Спільними зусиллями: громади Прикарпаття об’єднані для підтримки ЗСУ”, що реалізується Івано-Франківським регіональним відділенням АМУ спільно з ГО “Соціоцентр”, станом на 31 липня 2024 року планова сума видатків на підтримку ЗСУ з місцевих бюджетів 62 територіальних громад зросла до понад 930 млн. грн. (10,2 відсотка від загального обсягу власних надходжень), що на 125 млн. грн. більше, ніж на початку 2024 року. Із запланованих коштів муніципалітети Прикарпаття вже витратили близько 550 млн. грн., з яких понад 180 млн. грн. на закупівлю дронів. Загальний відсоток виконання плану закупівель дронів становить 66,7 (плановий обсяг закупівель дронів на 2024 рік становить 270,1 млн. грн.). Звертаємо увагу, що відсоток загального виконання плану становить 58,7 з врахуванням видатків на соціальну допомогу військовим, ветеранам та їх сім’ям, а також сім’ям полеглих героїв“.

Усі громади Прикарпаття активно працюють, але з кожним місяцем це стає дедалі складніше через зменшення фінансових ресурсів, а запити від військових тільки зростають, звернув увагу експерт. Тому для забезпечення ефективної роботи в 2025 році критично важливо зберегти фінансову спроможність місцевого самоврядування. Необхідно забезпечити постійне зарахування 64% ПДФО до місцевих бюджетів, відновити надходження “силового” ПДФО та зберегти реверсну дотацію.

Відповідні звернення до народних депутатів та уряду Асоціація міст України вже зробила. Досвід показує, що ресурси місцевих бюджетів можуть бути ефективно акумульовані для реальної підтримки на місцях, що є ключовим фактором для швидкого вирішення проблем у часи війни.

Також Юрій Стефанчук підкреслив, що громади об’єднали зусилля для допомоги місту Бурштину в підготовці до опалювального сезону, і це є одним із прикладів їхньої співпраці:

У рамках ініціативи “Взаємодопомога громад Прикарпаття у кризових ситуаціях”, запровадженої рішенням позачергових загальних зборів Івано-Франківського регіонального відділення АМУ, 22 громади вже акумулювали понад 5 млн. грн. для допомоги Бурштину. Цей процес триває, і громади продовжують долучатися до ініціативи.

Водночас залишається проблема з найціннішим ресурсом для бурштинців – часом, якого до початку опалювального сезону залишається дуже мало. Підтримка від уряду в розмірі понад 209 млн. грн. та 10 млн. грн. від області очікується лише наприкінці серпня. Ми вдячні Кабінету Міністрів України за анонсовану допомогу, проте важливо розуміти, що часу для завершення підготовчих робіт майже не залишилося, а попереду ще уточнення та розробка проєктно-кошторисної документації, проведення тендерів і виконання робіт.

Важливо підкреслити: в умовах війни відповідальність є спільною, як і перемога“.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору