Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

До Калуша привезли мощі покровителя молоді — святого Івана Боско

Парафія Святого Духа (УГКЦ), що у житловому масиві Височанка отримала у тимчасове “користування” зі Львова мощі св. Івана Дона Боско. Усі бажаючі можуть взяти участь у богослужіннях та послухати про “сни отця Боско”. 

Ділиться Інформатор.

Мощі святого Івана Дона Боско до Калуша прибули сьогодні зі Львова. На тетраподі посеред храму розміщено ікону святого Івана Боско та монстрацію із частинкою його мощей.  За словами, настоятеля церкви св. Духа о. Ігоря Пришляка, їх передало Салезіянське згромадження святого Івана Боско зі Львова:

“Нам їх передали салезіяни із Львова, так би мовити, на тимчасове користування. Перебуватимуть у нас на парафії до неділі”.

Після Літургії, яку проводять щодня, читаються “Сни отця Боско”, над якими розмірковують парафіяни:

“Це сни, які снилися отцю Боско. У них йому розповідалася доля молоді. Святий Дон Боско щиро піклувався про молодь, збирав їх разом біля себе. Найбільше молився та дбав за спасіння їх душ”.

о. Ігор Пришляк запрошує усіх калушан відвідати храм Святого Духа та провести спільну молитву у наміренні молоді, військовослужбовців та перемоги України у війні із росією. До слова, парафіяни щодня моляться вервицю за Україну та її народ.

Довідка. Іван Боско — італійський священник та католицький святий. Є покровителем молоді. У 26-річному віці став священником. Піклувався про сиріт, вбогих, бідних хлопців, які переповнювали вулиці Турина. Іван Боско вирішив збирати їх щонеділі у храмі, на майданчику чи галявині. Робив це для того, щоб наблизити їх до Бога та, перш за все, нагодувати.

Протягом 5 років тяжкої праці йому вдалося знайти місце для першого ораторію (місце для молитви) у передмісті Турину – Вальдокко. Тут бідні хлопці знайшли житло, святий Іван Боско навчав їх різних ремесел та любові до Бога. Прикладом відданості та любові до Бога був учень Боско — Домінік Савіо, якого папа Пій ХІІ проголосив святим у 1953 році.

Прикладами педагогічної мудрості для священника слугували св. Альфонс Лігуорі, св. Франциск Сальський та св. Філіп Нері. Заснував друкарню, де друкував дитячу літературу, адже вважав, що для доброго виховання слід мати необхідну літературу. 1859 р. заснував згромадження Салезіян, які поширилося по всьому світу. Проголошений святим папою Пієм ХІ у 1934 році. До слова, Пій ХІ був особисто знайомий із Іваном Боско.

У іконографії зображується у орденському вбранні, часто із молоддю та підлітками поруч.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору