Калуш До сайту

Допомога Бурштину, франківському вишу та 200 тисяч на перехрестя. У Долині схвалили зміни до бюджету

У Долині сьогодні відбулося вже сьоме пленарне засідання 47-ї сесії міської ради. Розглянули одне питання і… розійшлися. Низка рішень знову залишилась без погодження. На деякі з них люди чекають від грудня 2023 року.

Пише Інформатор.

Кворуму у сесійній залі Долини бракує регулярно. Сесії нерідко розпочинаються із перерв, після яких або голосують кілька питань, або одразу розходяться. Минулого тижня, до прикладу, ніяк не могли зібратися, щоб проголосувати за відзнаки захисникам із громади. Проте, в останній момент таки зібралися. 

Сьогодні роботу сесії продовжили: у залі зібралося 20 депутатів.

Взялися розглядати питання “Про внесення змін до рішення міської ради від 23.12.2023 № 2529-40/2023 “Про бюджет Долинської міської територіальної громади на 2024 рік”. У ньому з-поміж іншого, йшлося про фінансову допомогу для громади Бурштина. На одній із попередніх сесій ще у липні пропонували виділити 500 тисяч гривень, але рада тоді таку суму не погодила. Сьогодні, як повідомив міський голова Долини Іван Дирів, йдеться про меншу суму — 300 тисяч гривень. Натомість 200 тисяч гривень запропонували спрямувати на проблемну ділянку дороги.

“Перехрестя на перетині вулиці Довбуша і вулиці Обліски. Ота величезна калюжа, яка постійно утворюється. Є пропозиція дати ці кошти на вирішення проблеми”, — пояснив очільник громади.

Також він зауважив, що буде направлено 200 тисяч і на програму реабілітації військових, яка була нещодавно затверджена у громаді і тепер потребує фінансування.

У цьому ж рішенні, як з’ясувалося під час обговорення питання, фігурує ще одна важлива позиція — гроші на допомогу Івано-Франківському національному технічному університету нафти і газу, який постраждав від російської атаки у червні. Щодо суми допомоги (спочатку йшлося про мільйон гривень) для вишу депутати також дискутували раніше. Одна з пропозицій — виділити 500 тисяч гривень, а стільки ж — спрямувати на облаштування укриттів у закладах освіти громади.

Про укриття говорила і депутатка Алла Шевченко. Але її пропозиція — три мільйони гривень на цю потребу:

“Про укриття в закладах ми говоримо третій рік… Це позорище, що ми, така багата громада, яка будує флагштоки і кладе бруківки і вишиванки, не дбаємо про дітей… Діти сидять у сирих підвалах і укриттях, які не відповідають нормам. Пропоную з капітальних видатків по управлінню благоустрою зняти 3 мільйони гривень і направити на укриття”. 

Міський голова зазначив, що до проєкту рішення, який нині розглядають у залі, ніяких поправок з голосу вже приймати не будуть. Після цього депутати двічі ходили на перерву — радились, як голосувати, а відтак наполягали, щоб пропозицію щодо укриттів таки поставили на голосування. Позиція міського голови залишалася незмінною: він навідріз відмовився розглядати пропозицію депутатки, хоча це є, як мінімум, порушенням Регламенту ради. Алла Шевченко пообіцяла звертатися до військової адміністрації зі скаргою на невідповідність укриттів у громаді.

Міський голова запропонував до питання укриттів повернутися у вересні: зібратися і визначити, де можна забрати певну суму фінансування і куди саме ці кошти спрямувати. До того часу управління освіти теж має вивчити це питання та бути готовим надати свої пропозиції.

“Питанням номер один у вересні будуть укриття”, — резюмував посадовець.

А зміни до бюджету у запропонованій до цього редакції таки схвалили. Після цього кілька депутатів покинули сесійну залу. Покинув її і міський голова, який повідомив про важливу зустріч. Тож, у залі забракло кворуму і сесійне засідання знову припинили…

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08