Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Не всі калуські заклади освіти встигають до 1 вересня з укриттями. Чи буде дистанційне навчання?

Не всі калуські заклади освіти встигають до 1 вересня з укриттями.

Усі заклади освіти у Калуській громаді розпочнуть навчання 2 вересня в режимі офлайн: в місті і селах терміново завершують роботи, пов’язані з безпекою укриттів та захисних просторів.

Про це йшлося сьогодні на традиційній для серпня великій освітянській конференції, повідомляє Інформатор.

Як відомо, перед початком нового навчального року до громад довели документальні рішення про заборону використання перших поверхів закладів освіти як укриттів. Тому під загрозою опинився початок очного навчального процесу в багатьох освітніх закладах області (в тому числі дитсадкахх та закладах позашкільної освіти) та Калуської громади зокрема. Загалом у Калуському районі йшлося про 40% навчальних закладів.

У межах Калуської громади укриття на перших поверхах досі мали 8 закладів освіти. Йшлося про мільйонні видатки на придбання габіонів, які могли би вирішити проблему. Втім, у громаді знайшли інше рішення.

Як повідомила сьогодні заступниця міського голови Надія Гуш, для трьох шкіл замовляють спеціальні віконниці — такі, як свого часу встановили у Пійлі. Зараз ідеться про ліцей №5, а також два заклади у сільській місцевості — Тужилові і Копанках.

Вартість таких металевих віконниць загалом сягає приблизно 700 тисяч гривень. Це — чималі кошти, хоч і не мільйони, які були потрібні на габіони. Водночас повністю проблеми це не вирішує. Як уточнила начальниця управління освіти Ірина Люклян, залишаються ще заклади, в яких, відповідно до нових безпекових вимог, також немає належних укриттів. Їх “укріплюють” блоками, мішками з піском та іншими доступними засобами. А щойно будуть кошти — розглядатимуть також можливість встановлення сертифікованих металевих віконниць.

Щодо ліцею №3, для якого готують нове укриття, то наразі воно не завершене. Тож, під час повітряних тривог ліцеїсти будуть прямувати до укриття, яке використовували торік. Договір із власником відповідного приміщення є, кажуть освітяни. Ремонт нового укриття орієнтовно планують завершити у жовтні.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору