Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Усікновення голови Івана Хрестителя: чи справді сьогодні не можна нічого різати?

Сьогодні, 29 серпня, греко-католики та православні вшановують пам’ять про усікновення чесної голови святого Івана Хрестителя. У цей день прийнято дотримуватися суворого посту.

Ділиться Інформатор

Історія свята

Євангеліє від Марка (6, 14-30) розповідає епізод із усікновенням голови Івана Предтечі. Іван засуджував царя Ірода за те, що той живе із жінкою свого брата Філіпа – Іродіядою. Ця жінка вкрай не любила, ба навіть ненавиділа Івана Хрестителя.

Під час святкування дня народження Ірода, донька Іродіяди – Соломія танцювала для царя танець. Царю дуже сподобався танець і він пообіцяв виконати будь-яке бажання. Під тиском матері, Соломія попросила принести голові Івана Хрестителя, якого дещо раніше увʼязнили, на таці.

За переказами, ця подія відбулася у 32 році після Різдва Христового, проте точна дата невідома, а вперше вшановувати памʼять про Івана Хрестителя почали ще його учні.

Традиція свята та його поширення по церкві відбулося у V ст.

11 вересня (29 серпня за новим стилем) цю подію почали вперше згадувати в Олександрійській Церкві на противагу святкуванням олександрійського нового року, початок якого припадав на цей день.

У Вірменії згадку про усікновення голови Предтечі встановили цього дня, оскільки там також він був першим днем новоліття.

Таким чином, встановлюючи цього дня християнське свято, Церква прагнула замінити язичницькі святкування нового року.

За переказом, Іродіада закопала його голову в нечистому місці. Але Іоанна, дружина Іродового домоправителя Хузи, поховала голову Івана Хрестителя в глиняній посудині на горі Оливній (впродовж церковного року святкуємо три її віднайдення), де в Ірода була власна ділянка землі. Тіло Івана Хрестителя взяли тої ж ночі його учні поховали в Севастії, там, де відбувся злочин.

362 року за наказом імператора Юліана Відступника язичники розкопали могилу Івана Хрестителя та намагалися спалити його останки, та християнам вдалося викупити частину та переправити в Олександрію.

Традиції свята

У цей день християни дотримуються суворого посту. У народі побутує думка, що на Усікновення голови Івана Хрестителя не можна їсти круглі фрукти, овочі: яблука, картоплю, бо вони нагадують голову Івана Предтечі. А також кавуни, помідори, які символізують кров святого.

У цей день не варять борщ, люди не беруть у руки ножа та сокиру. Проте, священники стверджують, що жодних встановлених заборон їсти круглі овочі та фрукти чи використовувати ніж у цей день немає. Такі забобони люди придумують через брак віри.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору