Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші старшокласники на уроки “Захисту України” ходитимуть до ліцею №10

У Калуші старшокласники на уроки "Захисту України" ходитимуть до ліцею №10

Один раз на місяць учні 10 та 11 класів міста і сіл громади матимуть уроки у форматі тренінгів упродовж цілого дня. Навчання відбуватиметься в міжшкільному осередку, оснащеному сучасним обладнанням. У Калуській громаді він — на базі ліцею №10.

Розповідає Інформатор.

“Захист України” з вересня 2024 року учні 10-11-х класів вивчатимуть зовсім по-новому. Більше не буде традиційних уроків раз у тиждень та розмежувань у навчанні за гендерною ознакою. Натомість — вивчатимуть основи національної безпеки, управління дронами, домедичну допомогу тощо. Навчання відбуватиметься раз на місяць, але цілий день (6 уроків підряд) у міжшкільних осередках, які мають бути оснащені сучасним обладнанням.

У Калуші спеціальне навчання вже пройшов учитель предмету з Калуського ліцею №10 Богдан Когут. Під час освітянської конференції він зазначив:

“Війна закінчиться, але ми приречені жити у сусідстві з державою-агресором. Маємо майже 2000 кілометрів спільного кордону з державою, яка веде війну з нашим народом не з 24 лютого 2022 року, не з 2014 року, а понад 400 років. Маємо зробити все для того, щоб на нас більше ніхто ніколи не наважився напасти. Для цього потрібна не лише сильна армія, а і вмотивовані до захисту держави громадяни… Предмет “Захист України” — це база, це початковий етап побудови безпекової системи цілої держави”.

За словами вчителя, одним із нововведень предмету є те, що не буде розмежування хлопців та дівчат — навчанню підлягатимуть усі.

“Хочу зауважити: ми не готуємо бійців, які зразу після школи з автоматом у руках ставатимуть до лав Збройних сил. Але кожен отримає практичну базову підготовку та розуміння того, в якій галузі він може бути корисним при потребі захисту держави, враховуючи свій фізичний розвиток, інтелектуальний, можливості та мотивацію”, — наголосив Богдан Когут.

У коментарі Інформатору начальниця управління освіти Ірина Люклян повідомила, що з вересня предмет “Захист України” у школах вивчатися не буде. Натомість:

“Раз у місяць всі старшокласники будуть відвідувати міжшкільний осередок. Для учнів із сіл буде організовано підвіз шкільними автобусами”.

Сам осередок у Калуші ще не зовсім облаштований. Адже громада очікує на кошти державної субвенції, які виділені, але ще не дійшли. Йдеться про 1 мільйон 470 тисяч гривень. На сесії міської ради цього тижня місто виділило і свою частку співфінансування цієї програми — 147 тисяч гривень. За всі ці кошти буде закуплено ще додаткове обладнання.

“Але на базі ліцею №10 вже є тир, є відповідна зброя і розпочинати вивчення курсу ми можемо і маємо з чим”, — додала головна освітянка міста.

Нагадаємо, всі заклади освіти у Калуській громаді розпочнуть навчання 2 вересня в режимі офлайн: в місті і селах терміново завершують роботи, пов’язані з безпекою укриттів та захисних просторів.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору