Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Водія туристичного автобуса мобілізували на Прикарпатті. Як це пояснює ТЦК?

Водія туристичного автобуса мобілізували на Прикарпатті. Як це пояснює ТЦК?

Туристичний автобус із Полтави зупинився неподалік автозаправки у місті Яремче. Поки пасажири використовували вільний час за власними потребами, одного з їхніх водіїв мобілізували. В ТЦК кажуть, що водій виявився порушником військового обліку та добровільно погодився пройти військово-лікарську комісію.

Інформатор розповідає подробиці.

Про раптову мобілізацію водія туристичного автобуса, що перевозив 50 людей (у тому числі 8 дітей), сьогодні написали у низці обласних медіа, покликаючись на розповідь однієї із пасажирок автобуса Суспільному Полтави.

Жінка розповіла журналістам, що вчора, 30 серпня, близько 08:20 автобус зупинився неподалік заправки.

“Поки люди відійшли поїсти, у туалет, під’їхала поліція разом із працівниками Надвірнянського районного ТЦК. Водія із документами, ключами від автобуса та грошима на пальне посадили в автомобіль та забрали. Усі люди залишились на вулиці. Виїзд у Полтаву мав бути завтра вранці (31 серпня, — ред.). Із водієм їхав його 14-річний син, який залишився зараз один, бо тата забрали. Дитина намагалась додзвонитись до батька, він йому тільки сказав, що він у Франківську в лікарні проходить ВЛК”, — повідомила пасажирка.

Другому водієві автобуса до Полтави тепер доведеться везти людей самому. За його словами, на таку відстань (від Яремче до Полтави понад 900 кілометрів, — ред.) супроводжувати має ще один водій.

Пресофіцер Івано-Франківського ТЦК та СП Дмитро Бойканюк відмовився коментувати ситуацію та порадив написати інформаційний запит.

А юрист Дмитро Моргун, написало видання, зазначив, що підстав затримувати водія та забирати його з робочого місця не було.

“Цими діями вони порушили конституційне право на виконання трудових обов’язків та перевищили свої службове повноваження. Таким чином правоохоронці можуть кваліфікувати цю справу за статтями 146 та 365 Кримінального кодексу України — незаконне позбавлення волі та перевищення влади або службових повноважень”, — додав юрист.

Тим часом на ситуацію вже відреагували в Івано-Франківському центрі комплектування та соціальної підтримки.

“30 серпня 2024 року в різноманітних ЗМІ з’явилася інформація буцімто про неправомірне затримання в м. Яремче поліцейськими та військовослужбовцями ТЦК водія туристичного автобусу з м. Полтава.

Насправді ж під час здійснення заходів з оповіщення мобільною групою Надвірнянського ТЦК та СП Івано-Франківської області було виявлено громадянина України призовного віку. В ході спілкування з чоловіком виявилося, що він є порушником військового обліку та не має права на відстрочку чи бронювання.

У зв’язку з цим громадянину України було запропоновано пройти військово-лікарську комісію на що він добровільно погодився. За рішенням ВЛК військовозобов’язаний громадянин України був визнаний придатним до військової служби та направлений для проходження базової загальновійськової підготовки в один з навчальних центрів.

Вкотре звертаємо увагу військовозобов’язаних – оновити свої військово-облікові дані та постійно мати при собі відповідні облікові документи (у паперовому варіанта або ж у додатку “Резерв+” ). Тільки таким чином ви унеможливите порушення вимог чинного законодавства з вашого боку та створених через вашу ж недбалість “вигаданих проблем”.

Також нагадуємо, що особовий склад територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Івано-Франківської області, виконуючи вимоги Указу Президента України від 23 липня 2024 року № 3891-ІХ продовжує заходи загальної мобілізації військовозобов’язаних віком від 18 до 60 років на території області”, — зазначено у дописі.

Також у центрі комплектування просять представників медіа та громадськості “бути пильними до ворожих наративів та дотримуватись чинних Законів України, які регулюють мобілізаційну політику в державі”, а також акцентують, що захист України є справою всього українського народу, а ворог знаходиться не серед ТЦК та СП, а зовсім з іншого боку барикад.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору