Інформатор Калуш

ІНТЕРВ'Ю

“Флористика змушує ніколи не стояти на місці, знаходитися в пошуку нових знань, натхнень і сенсів” — інтервʼю з флористкою Діаною Шаргавінською

Квітковий дизайн набирає неабиякої популярності в усьому світі. Мистецтво флористики — це не тільки безпосередня робота з квітами, але й творчий процес, за допомогою якого можна передати величезну гаму емоцій і почуттів. Сьогодні поговоримо про особливості професії, квіткові тренди до 1 вересня та флористичні тенденції 2024 року.

Ділиться Інформатор.

Сьогодні нам вдалося поспілкуватися з представницею цієї прекрасної професії – флористкою Діаною Шаргавінською із Калуша.

— Діано, які квіткові тренди спостерігаються в 2024 році?

— Перш за все, можна виокремити тренд на екологічність. У флористиці популярності набирають букети, складені з сезонних і місцевих рослин. Зараз, наприклад, сезонними є жоржина, соняшник, антірініум та еустома.

Також популярні екзотичні квіти такі як ранункулюси, протеї, стреліції. Їх часто додають в букети для створення особливих композицій. Проте вони вирізняються високою вартістю, тому люди замовляють їх рідше.

Ще одним трендом є прагнення до мінімалізму. Невелика кількість квітів, монобукети, у яких акцент зміщується на природну красу рослини, підкреслюючи її унікальність і неповторність.

— А до Дня знань, які поєднання пасують? Які квіти обирають найчастіше?

— У кожного клієнта різний смак, тому на 1 вересня замовляють доволі різноманітні квіти. Це можуть бути як букети запашних троянд, хризантем, лілій, так і комбіновані букети і навіть вазони.

Наприклад, троянди не тільки напрочуд красиві, вони ще й прекрасно поєднуються з іншими рослинами, до того ж ці комбінації можуть вражати своєю оригінальністю. Тому вибір завжди зупиняється на них першочергово.

Зараз у моді естетичність і мінімалізм. Через це надзвичайно привабливими є монобукети з гортензії. При правильному оформленні такий букет не залишить байдужим викладача. Повітряні суцвіття гармонійно доповнюватимуть атмосферу свята. Також варто звернути увагу на небанальні поєднання, а саме на соняшники. Букети з соняхами виглядають стильними та об’ємними, за рахунок їх розміру, навіть при невеликій кількості квітів.

Для вдалого вибору букету, необхідно опиратися на характер і вподобання вчительки: яким квітам вона надає перевагу. У такому випадку композиція принесе якнайбільше втіхи та задоволення.

— Чи є певна складність роботи у святкові дні?

— Мені дуже подобається працювати саме на свята. У такі дні єдиним ускладненням є досить великий обсяг роботи. Адже потрібно створити багато букетів і композицій. І не просто оформити, а зробити це з душею, щоб кожен клієнт був задоволений. Робочий процес у святкові дні можна назвати приємними клопотами, які, хоча й займають багато часу, однак, результат того вартий. Мабуть, допомагає ще й усвідомлення того, що своєю працею ти робиш людей щасливими. Усмішка на вустах – це неймовірна мотивація для мене.

— На яку вартість букету слід розраховувати покупцям на День Знань?

— У ці дні ціна на букет варіюється від 400 до 750 гривень. Флорист може скласти квіткову композицію різної цінової категорії, достатньо озвучити очікуваний бюджет, у крамницях завжди знайдеться безліч варіантів. Однак, щоб скласти гармонійний та цілісний букет потрібно розраховувати щонайменше на 500 гривень. На прилавках також наявні квіткові кошики, ціна на які дещо нижча: 250 – 350 грн. Це чудова альтернатива.

— Розкажи, чому ти обрала професію флористки?

— Загалом, флористика відкриває можливість знаходити нові цікаві поєднання рослин, композиційні рішення та втілювати власне бачення в життя. Вона змушує ніколи не стояти на місці, знаходитися в пошуку нових знань, натхнень і сенсів. Флористичне мистецтво перебуває в постійному розвитку, кожного року з’являються нові тенденції, до яких нам, флористам, потрібно швидко пристосовуватися.

На мою думку, ця професія наповнена красою. Флорист може використовувати в повній мірі свою фантазію в підборі кольорів для букетів, поєднувати різні види квітів та створювати унікальні квіткові композиції. Креативність —  невід’ємна риса флориста. Для створення букету потрібно мати неабияке терпіння та витримку.

— Що найбільше подобається в роботі?

— Мені дуже подобається процес підбору та створення квіткової композиції. Це надзвичайно цікаво та надихаюче. Також для мене важливе спілкування з клієнтами, до кожного відвідувача необхідно знайти власний підхід, тому комунікативні навички добре в цьому допомагають. Я вважаю, що флорист повинен любити свою справу. Горіти нею, в прямому сенсі цього слова, тому що все потребує належного догляду: як квіти, так і вазони.

— Дякую за розмову.

Юлія Мельник

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору