Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Копійки” перейменують? Нацбанк пропонує відповідні зміни

НБУ пропонує змінити назву українських монет із “копійок” на “шаги” та зазначає, що такі зміни понесуть за собою відновлення історичної справедливості. Проте, для того, щоб затвердити нову назву монети спершу слід внести відповідні зміни до законодавства. 

Ділиться Інформатор, покликаючись на “Суспільне”.

Відповідні зміни пропонуються з огляду необхідності дерусифікації, відродженню національних традицій та відновлення історичної справедливості. У Нацбанку дослідили історію грошового обігу на території України та дійшли висновку, що “копійка” є ознакою московської окупації.

“Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським”, – повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Андрій Пишний зазначив, що Україна має власну питому назву для монет – “шаг”.

Що необхідно для зміни назви монети?

  • внесення відповідних змін до статті 32 Закону України “Про Національний банк України”;
  • визнання такими, що втратили чинність, двох постанов Президії Верховної Ради України:”Про розмінну монету України” від 2 березня 1992 року № 2156-XII; “Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України” від 10.12.1991 № 1952-XII;
  • внесення змін до Законів України “Про пенсійне забезпечення”, “Про ринки капіталу та організовані товарні ринки”, до статті 249 Податкового кодексу України з метою синхронізації термінології.

Розроблені законопроєкти після узгодження має розглянути та схвалити Верховної Ради України. Після чого, Національний банк планує розробити дизайн та визначати порядок введення в обіг “шагів”, а також строки вилучення з обігу “копійок”.

“Національний банк не планує спеціально, через зміну назви,  вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги. Монети “копійка” та “шаг” перебуватимуть в обігу паралельно. Громадянам не потрібно буде вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги”, — повідомили в Нацбанку України.

Історична довідка

Назва “шаг” давнього українського походження, вона уже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі (з XVI – XVII ст.). Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників.

У часи Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг були введені грошові знаки з назвою “шаг”, що було закріплено на законодавчому рівні. Тому вiдродження такої практики обґрунтоване iсторичною та мовною традицiєю України.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору