Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Заборона мобілізації до 25 років: ВРУ схвалила законопроєкт у першому читанні

Заборона мобілізації до 25 років: ВРУ схвалила законопроєкт у першому читанні

Парламент зробив крок на вирішення законодавчої колізії, через яку в Україні можна мобілізувати чоловіків до 25 років, які раніше були визнані обмежено придатними.

Відповідний законопроєкт Верховна Рада 3 вересня прийняла за основу, повідомляє Інформатор з покликанням на Судово-юридичну газету.

Йдеться про те, що мобілізовувати чоловіків до 25 років, які визнані обмежено придатними до вступу в силу закону про скасування статусу обмежено придатних, буде не можна. Якщо ж таких чоловіків вже встигли мобілізувати – вони зможуть звільнитися у запас.

Доопрацьованим проектом пропонується внести зміни до прикінцевих положень законів “Про військовий обов’язок і військову службу” і “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та встановити, що упродовж дії воєнного стану:

  • – військовозобов’язані, які на день набрання чинності Законом “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист” від 21 березня 2024 року №3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, – не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення ними 25-річного віку. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період з числа осіб, які на день набрання чинності Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, та які не досягли 25-річного віку можуть бути звільнені з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

Поки що законопроєкт прийнято лише за основу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору