Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Архів Прикарпаття оцифрує 2,5 мільйона скан-копій. Історія стане більш доступною

Архів

Державний архів Прикарпаття розпочав масштабну ініціативу оцифровування архівних документів, що відкриє доступ до унікальних історичних матеріалів і створить нові можливості для досліджень.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Світлану Онищук.

Державний архів Івано-Франківської області спільно з американською корпорацією “Family Search International” (Юта, США) у серпні розпочав масштабне оцифрування архівних фондів, що охоплюють період з 1750 по 1948 роки. Як пишеться на сторінці голови Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук, у рамках меморандуму планується оцифрувати 68 фондів, що містять 74 442 справи, що становить майже 2,5 мільйона скан-копій. Завершення робіт очікується через два роки, а очікуваний дохід від цього проєкту може перевищити один мільйон гривень.

Архів Архів

Крім того, архів уклав договір з Інститутом солідарності і мужності Вітольда Пілецького у Варшаві. Завдяки цьому договору буде проведено оцифрування документів періоду Другої світової війни, що принесе архіву додатковий дохід у розмірі понад 150 тисяч гривень.

Як повідомляє Світлана Онищук, у липні, за підтримки ПрАТ “Івано-Франківськцемент”, архів придбав новий плівковий сканер для оцифрування документів. Це дозволило створювати цифрові копії історичних матеріалів, зокрема щодо розвитку міст, діяльності промислових підприємств та культурних подій у різних куточках Прикарпаття. Ці оцифровані світлини, як і періодичні видання, доступні для вільного перегляду на сторінці архіву у Facebook, а також будуть розміщені на офіційному вебсайті установи.

В умовах війни, архів також виконує значну кількість запитів від громадян. Станом на вересень архів надав відповіді на 2880 запитів, найбільше з яких стосуються генеалогічних довідок, питань заробітної плати, стажу роботи, а також архівних витягів з рішень місцевих рад щодо житла та земельних ділянок.

Архів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору