Калуш До сайту

У Калуській громаді триває “наздоганяюча” кампанія з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця

Правець, хоч і не надто поширене захворювання, але дуже небезпечне: на Калущині з п’яти випадків, коли реєстрували цю недугу, два закінчилися летально. Під час війни ризик травмування зростає в рази, а відсутність умов для нормальної гігієни і обробки ран є ідеальними умовами для зараження правцем. 

Пише Інформатор.

За офіційними даними, в Україні упродовж 2023 року було зареєстровано 6 випадків правцю; за 7 місяців 2024-го вже зафіксовано 8 випадків цього захворювання, в тому числі — один випадок в Івано-Франківській області (аналогічно з минулим роком).

“На Калущині з 1978 року зафіксовано 5 випадків цієї недуги, 2 з яких закінчилися летально. В анамнезі захворювання 4 захворілих були рани, в одного хворого — термічний опік”, — повідомила Інформатору епідеміологиня Калуського районного відділу ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ” Мирослава Гуменяк.

За її словами, правець діагностується на основі клінічних ознак і не потребує лабораторного підтвердження, лікування починається одразу. У воєнний час обов’язково потрібно мати імунітет від цієї недуги.

Чим небезпечний правець та як захиститись?

Правець — це гостре інфекційне захворювання, яке передається під час контакту зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та в кишковому тракті тварин.

Правець не передається від людини до людини. Він може призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті. Смерть зазвичай настає через спазм дихальних м’язів і параліч серцевого м’яза.

Симптоми цього захворювання можуть з’явитися протягом 3-21 дня після інфікування. Серед них: стиснення щелеп, м’язові спазми, проблеми з ковтанням, сильна напруга у всьому тілі, лихоманка, ларингоспазм, ускладнене дихання, прискорене серцебиття, переломи кісток через скорочення м’язів.

“У разі появи згаданих вище симптомів негайно зверніться до медичного закладу, адже за відсутності меддопомоги ймовірність смерті сягає майже 100%”, — наполягає лікарка.

 Як захиститись від правця?    

Пам’ятайте, що єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація. Вона безоплатна в Україні.

Вакцинацію для профілактики правця, дифтерії та кашлюка за Календарем щеплень проводять у 2, 4, 6 та 18 місяців. Ревакцинація відбувається у 6 та 16 років. З 26 років планова ревакцинація для дорослих обов’язкова кожні 10 років!

Якісна та безпечна вакцина є в усіх регіонах України.

“За підсумками 2023 року рівень вакцинації проти дифтерії та правця серед українців на 37% нижчий, ніж в країнах ЄС.

У 2023 році в Україні рівень охоплення профілактичними щепленнями проти кашлюку, дифтерії, правця склав серед дітей до року лише 83,4%, а у віці 18  місяців – 82,7%. Ці показники недостатні, щоб забезпечити захист населення від спалахів та епідемій. Для створення колективного імунітету рівень вакцинації має сягати 95%. Тому зараз, з серпня 2024 року, з метою покращення цих показників проводиться “наздоганяюча” кампанія з імунізації проти кашлюку, дифтерії, правця дітей і дорослих. Запрошуємо всіх краян, хто протягом 10 і більше років не вакцинувався від дифтерії та правцю щепитись в закладах охорони здоров’я з лікарями яких укладено декларації про надання медичної допомоги. Вакцина сертифікована, відповідає світовим стандартам, наявна в достатній кількості. Послуги з вакцинації безкоштовні!” — каже Мирослава Гуменяк.

Слід мати на увазі, що небезпечними є не тільки значні поранення, але й малопомітні ушкодження: садна, уколи, скалки, подряпини. Особам, які одержали травматичне ушкодження, поранення і не були імунізовані проти правця раніше, необхідно не тільки провести активно-пасивну профілактику, а й хірургічну обробку рани. А це можливо тільки тоді, коли потерпілий своєчасно звертається за медичною допомогою. Навіть при найменшому пораненні, що сталося на вулиці, в саду, в полі чи на городі слід негайно звернутися до лікаря.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08