Інформатор Калуш

ДОЛИНА

89-му році життя померла багаторічна очільниця “Союзу українок” у Болехові

89-му році життя померла багаторічна очільниця "Союзу українок" у Болехові

Серце Лариси Дармохвал перестало битися сьогодні, 6 вересня. Для громади — велика втрата, адже жінка все життя була сповнена ідеями й не шкодувала власних часу і сил на їх реалізацію.

Пише Інформатор.

Лариса Володимирівна Дармохвал-Гавц, як повідомили у Болехівській міській раді, була депутаткою міської ради першого демократичного скликання, секретарем виконкому, багатолітньою почесною головою Болехівської міської організації Союзу українок. А ще — краєзнавиця, дослідниця, громадська діячка, педагогиня, українська патріотка й духовна натхненниця сучасного жіноцтва.

“Лариса Володимирівна усе своє життя була сповнена сил та життєвої енергії. Вона не шкодувала ні сил, ні часу, щоб втілити намічене, надихала своїми ідеями. Жінка була доброю, світлою, професійною особистістю, яка вела за собою тисячі інших. Ні час, ні випробування не були здатні зламати дух та національні ідеали пані Лариси!

На зорі відновлення Незалежної Української Держави в 1990 році Лариса Дармохвал організувала осередок Союзу Українок в Болехові. Під її керівництвом союзянки організували та провели низку міських свят, спрямованих на підняття національного духу жіноцтва, на виховання патріотичних почуттів у молоді. А також ювілейних, пам’ятних, тематичних вечорів різних рівнів, присвячених багатьом історичним постатям”, — йдеться у повідомленні.

У 2006 році болехівчанка була нагороджена літературно-мистецькою премією імені Марійки Підгірянки Івано-Франківського обласного осередку Всеукраїнського товариства “Просвіти” ім. Тараса Шевченка за сценарії свят останніх років.

Свого часу жінка проводила етнографічні дослідження, друкувалася в пресі, виступала на конференціях та конгресах всеукраїнського та міжнародного рівнів з актуальним питанням про роль жінки у суспільному житті та значення великих починань Наталії Кобринської в ім’я майбутнього української жінки. Її велетенська подвижницька праця на шляху, котрий для української жінки започаткувала Наталія Кобринська, надихає і нинішні покоління українців.

За значний особистий внесок у культурний розвиток України Указом Президента України від 30 листопада 2009 року №977/2009 нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня. У 2011 році — ювілейною медаллю “Двадцять років Незалежності України”.

“Вона була головною ідейницею та стояла біля витоків створення першого у світі музею Наталії Кобринської у Болехові, встановлення у Болехові пам’ятника митцю-воїну Михайлові Гаврилку. Жінка разом зі своїми однодумцями сприяла упорядкуванню місця, де стояв власний будинок Н. Кобринської, та встановленню там пам’ятного знака.

Серце Лариси Дармохвал було невичерпним сховищем важливих знань, кожним своїм словом вона прищеплювала усім нам любов та повагу до всього рідного – українського. Ми переконані, що її справу гідно продовжуватимуть її учні, вихованці, союзянки. Вона і надалі житиме у своїх послідовниках…” — деталізують у повідомленні.

Про час і місце похорону наразі не повідомляють.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору