Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуська громада вшанувала героїв-повстанців та підпільників ОУН-УПА | ФОТОРЕПОРТАЖ

Криївка

Сьогодні, 6 вересня, відзначається 79-та річниця загибелі шістьох повстанців Української повстанської армії, які загинули в бою в Підгорецькому лісі. В річницю загибелі повстанців, відбулася проща та захід, на якому учням було розказано історію криївки “Черемош”.

Розповідає Інформатор.

На урочистому заході, що відбувся на місці колишньої кріївки, присутні вшанували пам’ять загиблих героїв. Розпочали з хвилини мовчання на честь їхньої пам’яті.

Під час спеціальної операції, організованої НКВС під командуванням лейтенанта Внукова, була знищена криївка, в якій перебували Володимир Калиній (псевдо “Артем”), Іван Лилак (псевдо “Олексій”), Іван Магас (псевдо “Черемош”), Степан Магас (псевдо “Благий”), Данило Когут (псевдо “Хмара”) та Зеновій Табачук (псевдо “Вітер”). Всі вони загинули в нерівному бою.

КриївкаКриївка

Отець Михайло Бойчук у своєму виступі наголосив на важливості пам’ятати подвиги таких людей, адже в умовах сучасної України це нагадує про ціну свободи і боротьби. Перед виступом була проведена проща, під час якої відспівали загиблих героїв, вшановуючи їх пам’ять і віддаючи їм належну честь.

Криївка Криївка

Олег Відливаний, керівник Музейно-виставкового центру Калуської міської ради, також виступив на заході. Він надав більше інформації про історію та відновлення криївки, зазначивши, що вона була бетонована для запобігання подальшому руйнуванню і для того, щоб кожен охочий міг її побачити.

3 червня 2017 р. калуськими активістами було віднайдено місце знаходження криївки. 29 липня 2017 р. розпочалося народне будівництво криївки “Черемоша”. Завдяки постійній роботі та зусиллям активістів та волонтерів, ця частина нашої історії продовжує жити і бути доступною для наступних поколінь.

10 вересня 2017 р. відбулось урочисте відкриття криївки та пам`ятного знаку загиблим підпільникам ОУН та УПА.

Криївка Криївка Криївка Криївка Криївка Криївка

Зараз криївка перебуває в кращому стані завдяки реставраційним роботам і стала доступною для відвідувачів. Місцеві школи організували екскурсії для учнів, щоб познайомити їх з історією та значенням цього історичного об’єкта.

Криївка, що колись була замаскованою і складною для виявлення, тепер відкриває свої двері для всіх бажаючих ознайомитися з її історією та побутом повстанців, які використовували її як тимчасове укриття під час війни.

Криївка Криївка Криївка Криївка

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору