Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Музей-оселя Івана Франка отримав в подарунок лінорити та дереворити до колекції

Франко

Музей-оселя родини Івана Франка в Підгірках нещодавно отримала цінні подарунки від синів відомого українського митця Григорія Смольського, уродженця Підгірок.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Музейно-виставковий центр Калуської міської ради.

Франко

Богдан Смольський передав музею лінорити та дереворити свого батька, а також портрет стрия Харитона-Гуця Смольського, виконаний народним художником України Зеновієм Кецалом.

Андрій Смольський поповнив фонди музею новим виданням “Спогади” свого батька, яке було упорядковане разом із Мирославом Смольським і видане цього року у львівському видавництві “Растр-7”. Видання розширює колекцію музею та додає нові матеріали для дослідження.

Франко Франко

Лінорити – це вид гравюри, при якому зображення вирізається на лінолеумі або полимерно-пластичних матеріалах. Техніка включає нанесення чорнила на вирізані поверхні та пресування зображення на папір або інший матеріал.

Дереворити – це вид гравюри, при якому зображення вирізається на дерев’яних кліше. В цьому процесі художник вирізає на поверхні дерева ті частини, які не будуть віддруковані. Після цього чорнило наноситься на залишені частини кліше, і зображення переноситься на папір або інший матеріал за допомогою преса.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору