Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Підуть морози, може мотор заклинити”: на Калущині діти добираються до школи на найстарішому автобусі району

Дітей до школи у Липовиці возить автобус, що вже більше 20 років на ходу. Зі слів учнів, він вже давно своє відслужив. Однак, у 2024 році Спаська територіальна громада витратила на його ремонт приблизно 50 тисяч гривень. Через свій вік для гірської місцевості він вже радше не годиться, проте іншого не мають, а новий не відомо чи взагалі буде. Ба більше, для такої місцевості потрібен повнопривідний автобус.

Ділиться Інформатор, покликаючись на Суспільне Івано-Франківськ.

На даний момент у школі села Липовиця навчається 168 учнів. З них – понад 50 осіб користуються автобусом. Цьогоріч перевозитимуть і учнів 10-11 класів на уроки “Захисту України” до Спаського ліцею, а під час канікул – на екскурсії до музею ліцею. Стан автобуса, якому вже 21 рік бажає кращого, а за словами його водія Ярослава Михайліва, він робить усе, щоб він бодай їздив:

“Дивіться, що робиться під фарбою, її піддуває і там все ржавчина. Два рази мотор робив моторист, третій раз – ми своїми силами робили. Я що міг то в даний час зробив, аби він ще їхав. Але колінвал забитий, тиску немає. Зараз як підуть морози то масло загусне і може мотор клина дати.”

Щодня чоловік робить 4 рейси — два зранку, щоб довезти дітей з хутора Мичище та із села Суходіл та ще два — після обіду у зворотньому напрямку.

“Їздити на цьому автобусі важко, тому що автобус відслужив своє. Тому що дуже багато років цьому автобусові і плюс дорога по тій вулиці у нас дуже погана. При цьому автобус дуже старий і важко їхати”, – скаржиться учениця 8 класу Інна Магас.

Під час дороги до школи, водій автобуса Ярослав показав журналістам “Суспільного” датчики, які сигналізують про відсутність тиску в моторі. Це означає, що мотор знаходиться у аварійному стані.

Директор Василь Андрейків розповів, що автобус, який підвозить дітей до ліцею є найстарішим у Калуському районі”:

“Шкілький автобус 2003 року випуску. Він підвозив дітей у Ясень, що у високогір’ї, у Перегінську. Тоді нам передали, він найстаріший у Калуському районі. “Захист України” – це важливий предмет”.

До прикладу, Спаський ліцей має новий автобус, яким возять дітей, а щодо придбання такого для потреб Липовецького ліцею, сільська рада зверталася до області:

“Розуміємо, що зараз у дуже багатьох громадах забрали автобуси на потреби військових. Зараз так само виділяються тим закладам, які створені опорними. Мусимо розуміти що у високогірних районах дітям дуже важко добиратися”, – розповідає голова Спаської територіальної громади Микола Медвідь

Та якщо виникне потреба, громада готова профінансувати до 3%, відповідно до постанови Кабінету Міністрів щодо співфінансування високогірських районів до 5%. Цього року область планує закупити 19 автобусів для ліцеїв, але поки не відомо, які саме громади їх отримають.

 

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору