Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Гриби, липа Фельчинських та колаборантка з Калуша — підсумки тижня на Інформаторі

Протягом першого тижня осені на Інформаторі виходило дуже багато цікавих матеріалів, які знаходили відгук у наших читачів. Ділимося із вами, що найбільше хвилювало та що читали цього тижня у наших традиційних підсумках.

Ділиться Інформатор.

Одна липа Фельчинських чи ціла алея? Історія дерева у Калуші, яке ламали на Зелені свята

Досить часто у житті буває, що ми проходимо повз будинки, вулиці, які наповнені різноманітними цінними об’єктами архітектури чи природи і навіть не здогадуємося, що поряд із нами справжня історична реліквія. Звичайнісіньке дерево, яке вже стало свого роду легендарним, як Льондон чи пес Фунтік, для декількох поколінь калушан може мати геть іншу історію, більш глибоку та ціннішу. Чи знали ви, що у Калуші збереглася липа Фельчинських? Можливо їх було або ж є декілька по нашому місту…

У лісах Прикарпаття є гриби, які збирати не варто, навіть якщо вони їстівні

Влітку погодні умови не надто сприяли росту грибів, тож, чимало прикарпатців покладають надії на осінній сезон та вже — у передчутті грибних зборів. Хтось чекає молодого місяця, хтось — дощу…

Калушанка хоче в окупацію або в росію: проситься на обмін

Колаборантка Ванда Покорна з Калуша була засуджена за виправдовування російської агресії на 5 років. Втім, тепер у рамках державного проєкту “Хочу к своим” просить включити її до обміну як військовополонену та обміняти на громадянина України, що знаходиться у російському полоні.

По дві зупинки і — на автостанцію. Калуська влада придумала, як впорядкувати рух маршруток

Влада має намір погодити місця зупинки автобусів, які рухаються через Калуш. Нововведення готують не лише для маршрутів, які їдуть з-за меж територіальної громади, а й для “внутрішніх” рейсів, тобто до найближчих сіл. Без змін наразі — лише міські перевезення.

Боялись “Гарди”? Городенківський “Пробій” приїхав на товариський матч у Калуш двома складами | ОГЛЯД ПОЄДИНКУ

ФК “Гарда” після програшу Blago, у матчі двох рівних суперників (до того ж за словами самих вболівальників, калуська команда виглядала набагато цікавіше), пропускає 4 тур Чемпіонату області. Та здається вони не готові просто сидіти склавши руки.

“Підуть морози, може мотор заклинити”: на Калущині діти добираються до школи на найстарішому автобусі району

Дітей до школи у Липовиці возить автобус, що вже більше 20 років на ходу. Зі слів учнів, він вже давно своє відслужив. Однак, у 2024 році Спаська територіальна громада витратила на його ремонт приблизно 50 тисяч гривень. Через свій вік для гірської місцевості він вже радше не годиться, проте іншого не мають, а новий не відомо чи взагалі буде. Ба більше, для такої місцевості потрібен повнопривідний автобус.

У Долині на благодійному вечорі збирали кошти на лікування 16-річної дівчини

Вероніці Мельник лише 16 років. Вона мріяла поступати у вищий навчальний заклад, але раптово зіткнулася з важкою хворобою. Після чотирьох місяців діагностики та обстежень їй поставили діагноз  — злоякісна пухлина на голові (вибухаюча дерматофібросаркома). Тепер їй потрібні кошти на термінове лікування.

У Калуші вперше відбулися спортивні змагання з фігурного катання на велосипедах | ФОТОРЕПОРТАЖ

Якби у Калуші були спеціальні служби, які фіксують рівень концентрації найщиріших дитячих емоцій, то сьогодні їм потрібно було би бути на Загір’ї: там, на спортивному полі позаду народного дому, вперше відбувалися змагання з фігурного катання на велосипедах.

Калуська громада вшанувала героїв-повстанців та підпільників ОУН-УПА | ФОТОРЕПОРТАЖ

6 вересня, відзначається 79-та річниця загибелі шістьох повстанців Української повстанської армії, які загинули в бою в Підгорецькому лісі. В річницю загибелі повстанців, відбулася проща та захід, на якому учням було розказано історію криївки “Черемош”.

Чоловік, який під час атаки на Львів втратив дружину і трьох доньок, походить із роду Івана Франка

Світлина чоловіка зі Львова, який 4 вересня внаслідок російської атаки в одну мить втратив дружину та трьох доньок, облетіла соцмережі та медіа. З’ясувалося, що походить львів’янин із роду українського письменника Івана Франка.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору