Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Найстаріша діюча церква Калуша, що отримала грамоту від папи Івана-Павла ІІ, відсвяткувала храмове свято

Парафія Різдва Пресвятої Богородиці (УГКЦ), що на Загір’ї сьогодні відзначає своє храмове свято. Церква є найстарішим діючим храмом у Калуші. Інформатор підготував невеликий відеорепортаж із святкової події.

Ділиться Інформатор.

Перша згадка про церкву Різдва Пресвятої Богородиці датується 1792 роком. Власне ця дата вибита на пам’ятній дошці, яка вказує на те, що храм є пам’яткою місцевого значення та перебуває під охороною держави. Втім, первісно із 1792 року цей храм був названий на честь Андрія Первозванного, а своє нинішню назву – Різдва Пресвятої Богородиці отримав після виходу УГКЦ із підпілля у 1989 р.

Відомі і більш старіші церкви, що функціонували на Загір’ї. Зокрема, найстарішою з відомих є церква Богоявлення нашого Господа Ісуса Христа про яку згадують у 1565 році. Відомий і її парох – о. Михаїл Брумель. У 1640 році було посвячено нову церкву Христа Спасителя.  До слова, парох Христоспасительської церкви о. Николай Дунець був членом українського уряду в Калуші під час повстання Івана Коритка-Грабівського, яке тривало з вересня по грудень 1648 року.

Інформатор побував на храмовому святі та ділиться невеличким репортажем із Загір’я:

Святкову Літургію з нагоди храмового свята очолив о. Андрій Сімків. Разом із парохом загірської церкви о. Андрієм Челядином співслужили о. Ігор Іванців та о. Олександр Марков-молодший. Під час Літургії було проведено акафіст до Богородиці

“Загірські люди є щасливі, бо ви віддали себе під покрою Божої Матері. Ваша церква носить ім’я Різдва Пресвятої Богородиці”, — говорив до парафіян о. Андрій Сімків.

До слова, окрім того, що це найстаріший храм Калуша, у ньому міститься грамота від св. папи Івана-Павла ІІ, видана у 1993 році:

“Святіший Отець Папа Іван-Павло ІІ від щирого серця уділяє своє Апостольське благословення Українській Католицькій Церкві Різдва Пречистої Діви Марії з нагоди піддияконських свячень Андрія Качура та на відзначення 100-ліття поселення українців у Канаді, в якому брали участь і вірні з цієї Калуської парафії”, – йдеться у грамоті



Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору