Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Різдво Пресвятої Богородиці або друга Пречиста: історія свята та традиції

8 вересня християни відзначають Різдво Пресвятої Богородиці – свято, яке вшановує народження матері Ісусах Христа.  У народі це релігійне свято носить ще назву другої Пречистої. Коли саме зародилася традиція святкування цього свята і як воно формувалося, читайте у нашому матеріалі.

Ділиться Інформатор.

Різдво Пресвятої Богородиці належить до 12 найбільшим церковних свят. Саме народження матері Спасителя відкриває лік церковному року, тому серед християн є одним із найважливіших.

Історія свята

Насправді народження Марії було дивом, адже її батьки Йоаким та Анна були безплідними. Це свято почали святкувати ще в V столітті. Діва Марія походила з високого роду священників. Батько Пресвятої Богородиці, Йоаким, був з Юдового царського роду. Також відомо, що коли Йоаким пішов до храму принести жертву Богові, то первосвященник заборонив йому це зробити, адже той не залишив потомства для Ізраїля. Старенький Йоаким від розпачу пішов у пустелю та почав молитися. Це ж робила і його жінка Анна, яка залишилася вдома. Вони пообіцяли, що якщо у них народиться немовля, то вони присвятять його служінню Богові. Після тривалої молитви їм з’явився ангел, який сповістив радісну новину, що в них досить скоро народиться дитина.

Під кінець їхнього життя в них народилася донька. За вказівкою ангела їй було дане ім’я Марія, тобто по-єврейськи “Володарка, Надія”.

Про Різдво Діви Марії розповідає Протоєвангеліє Іакова, яке було написано у II столітті. А відзначати свято як окремий святковий день стали в другій половині V століття. Про це ми, наприклад, читаємо у Константинопольського патріарха Прокла (439-446 роки) і в требнику (богослужбовій книзі) Папи Геласія (492-426 роки).

Сенс свята полягає у прославленні Богородиці – першої події у ряду тих, якими Господь готувався врятувати людство. А ще в тому, що людина має вірити й довіряти Богові, навіть тоді, коли в неї саму ніхто не вірить.

Традиції свята

До Різдва Богородиці прийнято збирати весь урожай, і дякувати за нього, починати прибирати вулики. Також наші предки вважали, що в цей день слід ходити в гості одне до одного та щедро накривати столи. Серед пинулих поколінь були й інші цікаві традиці, наприклад:

  • Вранці прийнято було піти на святкову службу до храму та помолитися до Марії про допомогу у різних справах. Якщо такої змоги не було то молитву відправляли вдома.
  • Жінки зранку вмивалися джерельною водою, щоб зберегли молодість та красу до глибокої старості;
  • Обливали дітей на порозі холодною водою, щоб ті були здоровими протягом всього року;
  • Після Різдва Пресвятої Богородиці досить часто надсилали сватів до дівчат;
  • Після обіду було прийнято збиратися за святковим столом усією родиною. Традиційно подавали різноманітні страви з рибою, м’ясом, борщ зі свининою, голубці та вареники. Обов’язково пригощали гостей сезонними фруктами і овочами.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору