Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Пост ДАІ, пірс у парку та “червоний” кінотеатр: калушанка опублікувала унікальні світлини Калуша

Відкриття нових сторінок з історії міста завжди цікаві,  досить захопливі та моментами досить неочікувані. Так сталося й сьогодні, адже ми зможемо побачити пост ДАІ в Підгірках, пірс на озері в парку та ще багато цікавих світлин.

Ділиться Інформатор.

Калушанка Віталія Гречко поділилася новими досі невідомими світлинами нашого міста. За її словами, фотографії датуються 1980-ми роками та зроблені нею особисто. Сьогодні покажемо їх і вам.

Досліджуючи історію міста, ми бачили різноманітні фото та перспективи вулиць Калуша, втім ці світлини попадається нам на очі вперше. По-перше, мова йде про пост ДАІ (поліції) , що на кільці у Підгірках. Правда тоді, це був “пост ГАИ”.

Друга світлина не менш цікава. Зроблена поблизу кінотеатру “Відродження”, який носив тоді назву “імені ленінського комсомолу”. Цей фонтан не діючий, але скульптура зберегла, що не скажеш про сам кінотеатр, що став болючим місцем історичного центру Калуша.

Ось і калушани, які відпочивають на лавці на площі Героїв. Позаду видніється дошка пошани та постамент леніну, втім самого памʼятника не видно. Тоді вже почали “заводити” тенденцію на повалення памʼятників вождю більшовиків.

Світлини парку теж вкрай рідко знаходилися нами. Єдиний раз ми знайшли фото входу у пар, що датуються 1930-ми роками. Цього разу пані Вікторія показує нам пірс місцевого озера:

Дана світлина, за словами авторки допису, зроблена на початку вулиці Євшана за “Побуткомбінатом” теж на початку 1980-их. Жінка вказує на те, що тоді ще не було будинків на тій вулиці.

Раніше Вікторія Гречко публікувала інші світлини Калуша із центру міста. Містяни впізнали готель “Прикарпатський”, який був сфотографований з дальної відстані.



Також є світлина магазину “Вінісін” , що на вулиці Севастопольській (теперішня вул. Винниченка)

Вікторія Гречко поділилася світлиною із свого дитинства, яку зробив її батько:

“Ця світлина зроблена у 1968 році. Це я стою на балконі. Її зробив мій батько”

Цікавою світлиною є вид на вулицю Винниченка поблизу теперішньої автомийки:

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору