Калуш До сайту

Чому часник коштує дорожче за інші овочі?

Завдяки пікантному смаку та аромату часник широко використовують у приготуванні багатьох страв, проте цей інгредієнт обійдеться недешево: у магазинах його продають за цінами від 100 до 250 гривень за кілограм. Така ціна, як порівняти з іншими українськими овочами, – рекордно висока, але цьому є пояснення.

Чому в Україні “космічні” ціни на часник, з’ясовувало видання РБК-Україна, на яке покликається Інформатор.

На вартість часнику впливає кілька факторів:

Часник є трудомісткою культурою, яка потребує багато ручної праці, що підвищує витрати на виробництво.

Часник займає меншу частку площі посівів порівняно з іншими овочами. Через це внутрішня пропозиція менша, що стимулює вищі ціни. До того ж частину часнику на український ринок імпортують, і через логістичні труднощі, які виникли під час війни, вартість імпорту зросла.

Часник – досить популярний продукт, особливо у кулінарії, що забезпечує постійний попит на нього, незалежно від високих цін.

Який урожай цьогоріч і чи подешевшає часник?

Погодні умови в цьому сезоні негативно вплинули на врожайність багатьох українських овочів та фруктів, і часник не став виключенням. Якість овочевої культури знизилася, як і обсяги врожаю.

“Урожай часнику у 2024 році є нестабільним через несприятливі погодні умови, ⁣зокрема спекотне літо, яке негативно вплинуло на якість та кількість продукції. Це призвело до ще більшого обмеження пропозиції на ринку”, – пояснила виданню експертка Тетяна Попович.

Нині, пише видання, оптова ціна на часник складає приблизно 110 грн/кг. При цьому роздрібні ціни у магазинах є вищими, подекудди у півтора-два рази.

Нагадаємо, сьогодні ми дізнавали, якими є ціни на картоплю у Калуші в розпал сезону її збору.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08