Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Мамай” та “Параджанов”: п’ятірка найвідоміших фільмів, номінованих на найпрестижнішу кінопремію “Оскар”

Найвагомішою нагородою у кіноіндустрії є кінопремія “Оскар”, що була започаткована у далекому 1929 році. Відтоді, щорічно міжнародні кіноспільнота визначає найкращі фільми у різних номінаціях. Отримання “Оскару” означає відзначення величезного об’єму роботи, престижу усієї команди, що працює над фільмом. Україна 12 разів надслала свої фільми на цю премію та лише одного разу отримала Оскар і це вже увійшло в сучасну історію нашої держави…

Ділиться Інформатор.

За всю історію нашої незалежності, Україна 12 разів номінувала українські фільми на найпрестижнішу кінопремію “Оскар”. Вперше, Україна подала свій фільм на номінацію “Оскару” у 1997 році. Ним став фільм “Приятель небіжчика”. Востаннє, у 2024 році український фільм “20 днів у Маріуполі” вперше в історії України отримав Оскар у номінації “Кращий міжнародний документальний фільм”.

Сьогодні представляємо вам 5 найвідоміших фільмів, що були номіновані на премію “Оскар”:

20 днів у Маріуполі (2023)

Рік: 2023
Жанр: документальний, воєнний
Режисер: Мстислав Чернов

Фільм розповідає про те, як Маріуполь переживав перші тижні російського вторгнення в Україну: гуманітарну катастрофу, викликану облогою, масові поховання, злочини російських військ, роботу лікарів, бомбардування пологового будинку. Усе це знімала група журналістів на чолі із Мстиславом Черновим, які пережили 20-денну блокаду міста, але яким вдалося вирватися із міста та показати усьому світові шокуючі кадри звірств, що коїлися в українському Маріуполі.

“Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста. Я віддав би все це визнання за те, щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян з України. Я б віддав це, щоб вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах”, – сказав Мстислав Чернов на врученні премії Оскар

 

До теми — “Війна, що здається нескінченною” | Рецензія на документальну стрічку “20 днів у Маріуполі”

До слова, найпрестижніша щорічна нагорода в кінематографі США  вручається за 24 основними номінаціями і спеціальними номінаціями Американською академією кіномистецтва, починаючи з 1929 року.

“Додому” (2019) 

Рік: 2019
Жанр: драма
Режисер: Наріман Алієв
У головних ролях: Ахтем Сеітаблаєв, Ремзі Білялов.

У фільмі розповідається про сумну і трагічну історію кримського татарина, якого грає відомий український режисер – Ахтем Сеітаблаєв, батька двох дітей, що втрачає одного сина на Донбасі і хоче поховати його тіло на рідній землі, в окупованому Росією українському Криму. Ця стрічка стала повнометражним дебютом Нарімана Алієва.

Стрічку нагородили Гран-прі в Бухаресті та премією за найкращий іноземний фільм на Босфорському кінофестивалі. У 2020 році Наріман Алієв та Ахтем Сеітаблаєв отримали “Золоту дзиґу” й премію кінокритиків “Кіноколо” за режисерську та акторську роботи відповідно.

 

“Поводир” (2014) 

Рік: 2014
Жанр: драма, історичний
Режисер: Олесь Санін
У головних ролях: Антон Святослав Грін, Станіслав Боклан, Джефф Баррелл, Олександр Кобзар, Сусана Джамаладінова (Джамала)

Фільм режисера Олеся Саніна, який на 99,9% був профінансований державою. Фільм розповілає про Україну 1930-их рр. Американський інженер Майкл Шемрок разом із сином приїздить до Харкова допомагати будувати соціалізм. Тут він закохується в актрису Ольгу Левицьку (Джамала), на яку давно має плани червоний комісар. За трагічних обставин американець гине, а його сина рятує від переслідувачів сліпий кобзар. Не маючи інших шансів вижити на чужині, хлопець стає поводирем. Їхня подорож, сповнена небезпечних пригод, відбувається на тлі найдраматичніших сторінок української історії та руйнування людських доль. Фільм про кохання, вірність, підлість і зраду, у найкращих традиціях голлівудського кіно. Знято за реальними фактами та свідченнями.

До слова висунення цього фільму не пройшло без скандалів, адже режисер фільму “Плем’я” Мирослав Слабошпицький різко розкритикував висунення фільму О. Саніна на Оскра. Втім, Санін відповів йому пропозицією позмагатися у касових зборах. Конфлікт між двома фільмами дійшов аж до Голлівуду. Британський кінокритик Ніл Янґ у рецензії на фільм “Поводир” для The Hollywood Reporter першим згадав про “надзвичайно блискучу сенсацію Канн”. Мова йшла про фільм Слабошпицького “Плем’я”, тоді як про “Поводир” він відгукнувся як про “cентиментально патріотичну”, “маніпулятивну, “надмірно амбітну”, “відверто емоційну пісню». В той же час британський критик відзначає хорошу роботу актора Станіслава Боклана та оператора Сергія Михальчука.

 

“Параджанов” (2013) 

Рік: 2013
Жанр: драма, біографічний
Режисер: Олена Фетісова, Серж Аведікян
У головних ролях: Серж Аведікян, Карен Бадалов, Юлія Пересільд

Біографічний фільм про легендарного українсько-вірменського режисера Сергія Параджанова. Стрічка розповідає про конфлікт всесвітньо відомого режисера Сергія Параджанова з радянським тоталітарним режимом. Головну роль Параджанова виконав французький кінематографіст вірменського походження Серж Аведікян.

“Мамай” (2003)

Рік: 2003
Жанр: драма
Режисер: Олесь Санін
У головних ролях:  Вікторія Спесівцева, Андрій Білоус, Сергій Романюк, Ахтем Сейтблаєв, Ельдар Акімов, Еміль Расілов, Лесь Сердюк, Андрій Середа

Цей фільм вважають повнометражним дебютом режисера Олеся Саніна. Сюжет стрічки ґрунтується на українському та кримськотатарському епосах, складається з трьох історій. Козак-утікач закохується в приголомшливо вродливу татарську жінку, яка рятує його від неминучої смерті. Це українська версія Ромео і Джульєтти, створена на основі двох народних переказів 15-16 століття — українського та кримсько-татарського.

В основу картини покладено два твори «Пісня дервіша» та «Дума про братiв Азовських» і описує втечу трьох братів-козаків з татарского полону ..

Нагору