Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Елегантні болехівські панянки і молодь із товариства “Січ”: досліджуємо світлини, яким 80+ років

Історію міста наповнюють його люди. Болехів — місто із довгою та давньою історією. Втім, щоразу нам вдається відкрити нові та досі невідомі сторінки з його історії. Схоже, товариство “Січ” у місті функціонувало навіть під час Другої світової війни, а елегантності вбрань болехівських панянок могли б позаздрити найвідоміші модні доми у Мілані. Втім, усі ці відомості знайдено та зібрано не у Болехові, як би ви могли подумати, а… у Калуші. 

Ділиться Інформатор.

Калушанка Вікторія Гречко поділилася із журналістами Інформатора цікавими та цінними світлинами з історії Болехова. За її словами, ці світлини зроблені у 1940-1950 рр.

Перша світлина, на нашу думку, взагалі унікальна, адже можемо побачити молодь Болехова у товаристві “Січ”. Як бачимо, на фото вказано дату, коли вона була зроблена — 16 грудня 1941 року. Тобто за 3 дні до Дня Святого Миколая.

Втім, наразі невідомо, чи має ця організація у Болехові пряме відношення до відомої у Галичині спортивно-пожежної організації “Січ”, що вперше була заснована доктором Кирилом Трильовським у травні 1900 року у с. Завалля Снятинського району (тепер Коломийський район), що на Івано-Франківщині.

До слова, на базі “Січей” сформувався Легіон Українських Січових Стрільців, а їх бойовий шлях входить до класики військової історії України. Тож, якщо ви знаєте більше про товариство “Січ” у Болехові на початку 1940-рр., просимо зголоситися у коментарях під цією статтею на наших офіційних сторінках у соцмережах або звернутися у редакцію Інформатора.

Молодь товариства “Січ” у Болехові. 16 грудня 1941 р. Світлина із домашнього архіву Вікторії Гречко

Друга світлина — також із Болехова. Пані Вікторія презентувала нам фото, яке є дуже дорогим для її серця, адже на ньому — її мама із подругою.

Болехівські панянки. 3 серпня 1951 р.

Світлина зроблена у Болехові 3 серпня 1951 року. Як зауважила Вікторія Гречко, це було всього за 3 місяці до весілля її батьків — у листопаді 1951 року.

На цьому фото важко не звернути увагу на витонченість образів галицьких панянок: вбрання, красиві зачіски, чепурні капелюшки та стрічки у волоссі, що доповнюють образ. Як ми знаємо, галицька інтелігенція 1920-1950 рр. вбиралася досить елегантно та вишукано, щоб підкреслити свої корені та становище у суспільстві.

Додамо, що матір Вікторії Гречко вчилася у Львівському національному університеті імені Івана Франка на журналістиці. Свого часу працювала у калуській пресі — “Дзвони Підгір’я”, “Зоря Прикарпаття”. Це доводить той факт, що галицькі міста в тій чи іншій мірі мали взаємозв’язки між собою, особливо родинні, адже часто пояснювалися переїздом на роботу.

Направду, галичанки знали смак у моді — вміли гарно підкреслити свою витонченість та жіночність. На ноті витонченості, ми ненадовго завершуємо нашу історичну мандрівку Болеховом. Проте, зовсім скоро повернемося із новими подробицями з історії Болехова, Долини та Калуша

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору