Калуш До сайту

Понад 2000 хат: молодий дослідник опублікував дані перепису населення Рожнятівщини кінця ХVIII ст.

Український дослідник в рамках власного дослідження здійснив аналіз населення Галичини  у 1786 році. Власне цінною інформацією про населення тодішньої Рожнятівської домінії, що входила до складу Стрийського циркулу у складі Габсбурзької монархії. Ділимося розгорнутою інформацією по населенню сіл Рожнятівщини

Ділиться Інформатор.

Українець Олег Батько заснував власний проєкт під назвою “Знайти предків в Україні” у рамках, якого досліджує населення Галичини. 11 вересня він опублікував інформацію по селах колишнього Рожнятівського району. Найбільшими населеними пунктами рожнятівської домонії у 1786 р. були c. Перегінськ (тепер с. Перегінське), яке мало 377 хат, у яких мешкало 2217 осіб, c. Cпас, враховуючи с.Погорілець, с.Підсухи та с.Луги в 1786 році мало 216 хат, в яких мешкало 1207 людей, м. Рожнятів мало 183 хати, в яких мешкало 1035 людей та у с. Голинь налічувалося 819 осіб, які мешкали у 219 домівках.

У цілому він подає відомості по більшості сіл колишнього Рожнятівського району. Досліднику вдалося їх знайти у фондах Антонія Шнайдера в Національному архіві міста Кракова.

Детальніше про населення Рожнятівщини можна прочитати нижче:

Загалом, за розшифрованими даними, станом на 1786 рік, у домінії Рожнятів Стрийського циркуляру Королівства Галичини та Володимирії проживало 11 801 особа, а хат в районі налічувалося близько 2 101.

Довідка. Домінія (або табулярна власність) — форма земельної власності (вотчинної, церковної, державної) у період феодалізму, що поєднувалася з уособленою владою шляхти, церкви, держави.

Циркул — діалектне, означає округ, волость.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08