Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Новітнє кіно: п’ятірка найвідоміших фільмів про російсько-українську війну

Інформатор продовжує святкування тижня українського кіно. Протягом останніх 10 років Україна перебуває у стані війни із росією. Кінематограф не оминав воєнні події і на їх грунті формував патріотичні фільми. 

Ділиться Інформатор.

Сьогодні розповімо вам про 5 найвідоміших фільмів, що описують російсько-українську війну.

Кіборги (2017 р.)

Історія розгортається протягом двотижневого чергування в аеропорту одного батальйону у 2014. Добровольча група вперше приїздить до гарячої точки, яку вже чотири місяці обороняють наші військові, та віч-на-віч стикаються зі страшним обличчям війни. Захищати її стають не лише професійні військові, а й добровольчі корпуси. Це зіткнення – безумовний виклик для всього свiту – стало початком формування нової самоідентифікації Громадян України.

Під час та після трагічного історичного моменту виник силует Нової Країни, яка шанує свою державність; під час нього люди почали створювати Міф про Нових Героїв – безстрашних, готових здійснити неймовірне заради близьких, рідних і України.

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв
У головних ролях: Макар Тихомиров, Андрій Ісаєнко, Віктор Жданов, Роман Ясіновський

“Іловайськ 2014. Батальйон Донбас” (2019)

Сюжет картини ґрунтується на реальних подіях, що мали місце на сході України у 2014 році. Командир штурмовиків із позивним Бішут отримав поранення в бою за місто Іловайськ, але герою все ж таки вдалося вижити. Його шукають комендант міста та російський офіцер Рунков, який прагне помсти.

Режисер: Іван Тимченко

“Черкаси” (2019 р.)

За сюжетом двоє хлопців з українського села з різних причин опиняються на воєнному кораблі «Черкаси» під час подій 2014 року. У той час, коли екіпаж тральщика проходить навчання, президент Янукович втікає з України, а Крим захоплюють «зелені чоловічки». Починається окупація Кримського півострова. Корабель повертається на базу, але порт уже втрачений. Тральщик “Черкаси” заблокований в озері Донузлав. Українські кораблі здаються один за одним, лише екіпаж “Черкас” чинить опір і продовжує відважну, хоч і безнадійну, боротьбу.

Режисер: Тимур Ященко
У головних ролях: Євген Ламах, Дмитро Сова, Роман Семисал, Вадим Лялько, Руслан Коваль, Євген Авдєєнко, Олег Щербина, Михайло Воскобойник, Дмитро Зайченко

Снайпер. Білий ворон (2022 р.)

Фільм розповідає історію про пацифіста-екопоселенця з Горлівки, який хоче жити в мирі та гармонії з природою, але на Донбас приходить війна і він проходить шлях до висококласного снайпера, який нищить ворогів. Микола приєднується до добровольчого батальйону, де перетворюється на снайпера. Спочатку побратими насміхаються з дивака, який раніше про військо читав хіба що у книжках, але згодом, завдяки своїй впертості, чоловік доводить, що з ним таки варто рахуватися. Він стає першокласним снайпером.

Режисер: Мар’ян Бушан, Микола Воронін
У головних ролях: Олег Драч, Марина Кошкіна Андрій Мостренко, Павло Алдошин, Роман Ясиновський, Олег Шульга

Мирний-21 (2023 р.)

Фільм зображує події червня 2014 року, які відбулися на прикордонні Луганщини. Тоді російські спецслужби та агенти намагалися схилити бійців луганського прикордонного загону зрадити Батьківщину. Таким чином вони намагались повторити кримський сценарій та захопити українські території без бою. Попри відсутність досвіду, за рішенням чинного командира, загін вступив у бій.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору