Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Не без калуського поетизму: п’ятірка українських фільмів 2024 року, які варті вашої уваги

Саме сьогодні, 14 вересня в Україні відзначають День українського кіно. Кінематограф є впливовою складовою культури нації, що має вагомі важелі впливу на розвиток суспільства та формування його думки.

Ділиться Інформатор.

Сьогодні розповімо вам пʼятірку українських фільмів, що вийшли у 2024 році та варті вашої глядацької уваги:

“Ла Палісіада”

Жанр: кримінальна драма
Режисер: Філіп Сотниченко

У головних ролях: Андрій Журба, Навруз Пашаєв, Олександр Пархоменко, Валерія Олейнікова, Олена Мамчур, Олександр Малєєв, Степан Барабаш, Сергій Лузановський

1996 рік. Україна готується до підписання документу, за яким відмовляється від застосування смертної кари. Судовий психіатр Олександр (Андрій Журба) та його товариш, слідчий Ільгар (Навруз Пашаєв), розслідують вбивство свого колеги-міліціонера. Трьох чоловіків повязувала спільна робота, давня дружба та почуття до однієї жінки. Тепер вона – вдова загиблого.

Кримінальна драма є повноцінним дебʼютом режисера та сценариста Філіпа Сотниченка. Над фільмом працювали більше 5 років, а вперше показали на Роттердамському міжнародному фестивалі, де фільм отримав першу нагороду.
Прокат в Україні розпочали у січні 2024 року

“Будинок “Слово”. Нескінчений роман”

Жанр: драма, історичний
Режисер:
Тарас Томенко

У головних ролях: Дмитро Олійник, В’ячеслав Довженко, Станіслав Сукненко, Ніна Набока, Марина Кошкіна, Юрій Одинокий, Борис Георгієвський, Ігор Гнєзділов

1927 року у Харкові за наказом Сталіна збудовано особливий будинок. Тут оселилися кращі українські митці – поети, письменники, художники та режисери. Сама лише можливість жити тут вже була для тогочасних творців визнанням. Якось у будинку з’являється новенький. Він працює коректором преси та понад усе мріє влитися в когорту провідних письменників. Аби оселитися тут йому дійсно знадобився талант – талант підслуховувати та переповідати все почуте агенту НКВС.

Історична драма Тараса Томенка знята за сценарієм ще 2017 року. Саме він зняв документальний фільм “Будинок Слово”, що згодом дало поштовх до глибшого вивчення історії доль митців, що у ньому проживали. Так народився цей фільм.

Інший Франко

Жанр: драма, історичний
Режисер: Ігор Висневський
У головних ролях: В’ячеслав Довженко, Надія Левченко, Ахтем Сеітаблаєв, Ірина Кудашова

Чуючи прізвище Франко всі звикли згадувати Каменяра – Івана Яковича. Це без сумніву добре, але у нього були не менш талановиті діти. Цей фільм розповідає про Петра Франка — першого льотчика.

З моменту створення скаутського руху у США минуло менше чотирьох років коли українці заснували свою подібну організацію для молоді. Співзасновником “Пласту” став Петро Франко (В’ячеслав Довженко) – син геніального Івана Франка. Згодом він був одним з перших та кращим українським льотчиком. У старшому віці – успішним науковцем та викладачем. Дивлячись на перелік його досягнень не віриться, що все це під силу одній і тій самій людині. Кровожерній радянській системі такі таланти здавалися радше небезпечними, ніж цінними.

“Я, Побєда і Берлін”

Жанр: роуд-муві, пригоди, комедія
Режисер: Ольга Ряшник
У головних ролях: Іван Бліндар, Марія Стопник, Володимир Гева

Пригодницький фільм розповідає про подорож Кузьми Скрябіна на машині марки “Побєда” до Німеччини. Стрічка знята за мотивами однойменної книжки Андрія Кузьиенка, що вийшла друком у далекому 2006 році. У 2008 р. автор начитав її аудіоверсію.

На початку 90-х музиканти-початківці були не вибагливі. Тож коли випала нагода обміняти старезну машину на шестисотий «мерс» вони погодилися не роздумуючи. Кузьма (Іван Бліндар) та його друг Бард (Володимир Гева) вирушають до Берліну. Вони їхатимуть на ледь живій «Побєді» аби у Німеччині поміняти її на омріяного мерседеса. На момент виїзду зі Львову до запланованого концерту залишилося три дні, тож хлопцям потрібно поспішати.

“Я і Фелікс”

Жанр: драма
Режисер: Ірина Цілик
У головних ролях: Юрій Іздрик, Андрій Чередник, Владислав Балюк, Анастасія Карпенко, Галина Веретельник-Степанова, Андрій Ісаєнко, Олександра Семенко, Володимир Гладкий

Цей фільм є особливии для калушан, адже у головній ролі знімається сучасний поеь та прозаїк Юрій Іздрик із Калуша

До слова, журналісти Інформатора побували на премʼєрному показі фільму у Калуші. Враження викладені у нашому матеріалі — “В нас гості…” — скромне враження про українських фільм з Іздриком “Я і Фелікс”

Стрічка Ірини Цілик розповідає про провінційне містечко у пострадянській Україні, де Ольга (Анастасія Карпенко) виховує сина Тимофія.

Батько хлопчика постійно кудись зникає, тож Тимофій його майже не знає. Коли у бабусі з’являється новий супутник життя Фелікс (Юрій Іздрик), хлопчик швидко знаходить з ним спільну мову.

Харизматичний старий ніколи не відмовляється від чарки та часто згадує як воював у Афганістані. Фелікс не соромлячись ділиться з малим своєю життєвою мудрістю та завжди й в усьому захищає його.

Нагору