Калуш До сайту

Всесвітнє Воздвиження чесного і животворного Хреста: історія та традиції свята

Дане свято належить до дванадесятих свят та святкується у всьому світі 14 вересня. У основу свята лягли події IV ст., а саме віднайдення хреста на якому був розп’ятий Ісус Христос.

Ділиться Інформатор.

Із нещодавнім переходом УГКЦ та ПЦУ на новоюліанський календар свято Воздвиження Чесного Хреста відтепер святкуватиметься з усім світом 14 вересня.

ІСТОРІЯ СВЯТА

Слово “воздвиження” означає “піднняття”, “урочисте внесення”. У основу свята лягли події IV ст, а саме віднайдення св. Оленою (Геленою) хреста, на якому був розп’ятий Спаситель – Ісус Христос, а також VI ст. – повернення хреста Господнього із Персії до Єрусалиму. Вважається, що приблизно 326 року св. Олена (повне ім’я Флавія Юлія Олена Августа), мати імператора Констянтина віднайшла хрест Господній. Однак, історики не володіють інформацію щодо воздвиження хреста одразу після його віднайдення.

Хрест було знайдено в печері неподалік від Єрусалима. Перебуваючи в Палестині, імператриця Олена наказала звільнити всі місця, пов’язані зі земним життям Господа та Його Пречистої Матері, від всіляких слідів язичництва, повеліла спорудити в цих пам’ятних місцях християнські церкви.

Під час розкопок експедиція імператриці Олени знайшла не тільки Хрест, але й чотири цвяхи, якими розпинали Ісуса Христа. За переказами, під час розкопок у печері було знайдено аж три хрести, а біля них табличку: “Ісус Назарянин, цар Юдейський”. Щоб визначити, який з них справді Хрест Господній, усі три хрести по черзі піднесли до тяжкохворої. Два з них ніяк не вплинули на жінку, але після піднесення третього хреста хвора зцілилася. За іншим переказом, хрест оживив померлу людину, тому назвали святиню животворящою.

Імператриця Олена розділила хрест на дві частини: одну помістила в срібне сховище і залишила в Єрусалимі «як пам’ятник для наступних істориків», а другу відправила своєму синові Костянтину, який помістив її в свою статую, встановлену на колоні в центрі Костянтинової площі. Після знаменної події, її син, імператор Констянтин І Великий наказав збудувати на горі Голгофі у Єрусалимі храм Воскресіння Господнього. Його освячення відбулося 13 вересня 335 року, а наступного 14 вересня 335 року було урочисто внесено хрест, на якому був розп’ятий Ісус Христос.

Другою важливою датою для встановлення свята вважається повернення хреста із перського полону. Приблизно у 614 році перси на чолі із царем Хозроєм здобули Єрусалим і вивезли з міста хрест у напрямку столиці Персії – Ктесифону. У 628 році цісар Іраклій здобув перемогу над персами і повернув хрест назад до Єрусалиму, де 14 вересня відбулося урочисте воздвиження даного хреста.

ТРАДИЦІЇ СВЯТА

Свято Воздвиження Чесного Христа нагадує нам про муки та розп’яття Ісуса Христа, тому його часто прирівнюють до Великої П’ятниці (Страсної). З давніх-давен у цей день дотримувалися суворого посту. З цього дня птахи відлітають у вирій, настають холоди, «земля на Здвиження ближче до зими движиться». За народним уявленням, цього дня не можна ходити до лісу, оскільки у вирій не тільки птахи летять, але й повзуть змії, тому прогулянка може бути небезпечною.

Звісно віряни йдуть до церкви, де на тетрапод виносять хрест, який стоїть там протягом 7 днів. Здавна люди очищали свою оселю свічками, робили добрі справи та допомагали нужденним. Існують поради, що в цей день не варто позичати гроші, а також починати нові справи чи збиратися в далеку дорогу. Враховуючи, що Воздвиження – одне з дванадцяти найбільших свято у році, то заборонено виконувати будь-яку хатню роботу чи на городі. Не можна прибирати, шити, замітати та починати щось нове.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08