Інформатор Калуш

ТРЕШ

Озеро в міському парку Калуша викликає занепокоєння. Його повне очищення відбувалося 18 років тому

Озеро

У соціальних мережах користувачі висловили занепокоєння щодо стану озера в міському парку культури і відпочинку імені Івана Франка в Калуші. Виявилося, що серпнева спека суттєво вплинула на якість води в цій водоймі, яка не має природного джерела живлення.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Вікна.

15 вересня Тетяна Ткачук оприлюднила допис у соціальних мережах, у якому відзначила проблему з озером, де спостерігається цвітіння води. Вона висловила своє обурення, зазначивши неприємний запах і вигляд води, та поцікавилася, чи є органи, які контролюють стан води.

Директорка комунального підприємства “Міський парк культури і відпочинку ім. Івана Франка” Наталія Паламар у відповіді пояснила, що основна причина погіршення стану озера — це відсутність опадів та притоку води. Вона зазначила, що спека в серпні негативно вплинула на стан водойми. За словами Наталії Паламар, останнє повне очищення озера відбулося у 2006 році, коли з водойми було спущено воду, а чашу озера очистили за допомогою техніки.

Коментар

 Коментар

Комунальне підприємство регулярно очищує поверхню озера: починаючи з початку сезону і щотижня протягом всього його перебігу. Проте наразі рівень води в озері дуже низький. За словами Наталії Паламар, подібні проблеми спостерігаються і на інших озерах західної України через посушливе літо. Особливо складна ситуація у штучних водоймах.

Озеро в парку не має джерельного живлення, а вода надходить з річки Млинівка, яка також обміліла, та від дощів. У парку не очікують, що дощі в середині вересня значно поліпшать ситуацію, оскільки синоптики прогнозують повернення сонячної погоди.

Директорка парку зазначила, що проблему цвітіння води можна було б частково вирішити шляхом відкриття шлюзів, що дозволило б знизити верхні забруднені шари води, де скупчуються водорості. Проте таке рішення може негативно вплинути на місцеву екосистему через подальше зменшення рівня води. Інший варіант — використання спеціальних хімічних засобів, але екологи виступають проти цього методу.

Озеро

Наталія Паламар підкреслила, що осінні опади піднімуть рівень води в річці Млинівка та озері, після чого можна буде спустити верхній забруднений шар води і вирішити проблему природним шляхом.

Також Інформатор раніше повідомляв про те, що на озері у міському парку Калуша загинули качки.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору