Калуш До сайту

Від калькулятора — до діпфейку: у Калуші IT-фахівці провели безкоштовне заняття для ліцеїстів

Життя людини у сучасному світі важко уявити без інформаційних технологій. Наявність компʼютера, ноутбука чи смартфона значно полегшує навчання, отримання інформації, а мобільність дозволяє працювати з будь-якої точки світу. Це, з одного боку, відкриває шлях до професій із ІТ-сфери, які є одними з найбільш затребуваних, а водночас — і добре оплачуваних, а з іншого боку — породжує низку загроз для всіх, хто не знає, як їм протидіяти.

Ділиться Інформатор.

Академія ІТ Step у Калуші провела пізнавальну лекцію для учнів 11 класу одного із місцевих ліцеїв, під час якої амбасадор школи IT Step Петро Івануджак розповів про роль та значення кібербезпеки, віруси, що створюють люди, та шахрайські схеми, які вміло використовують зловмисники.

Лекцію було проведено ГО “Чисті серця” за підтримки ініціативи Meet & Code, порталу “Гурт” та інспектора Служби освітньої безпеки Калуського районного відділу поліції Богдани Романів. Ініціатива Meet and Code фінансується Amazon і реалізується Haus des Stiftens gGmbH та TechSoup Europe спільно з партнером в Україні, а саме Ресурсним центром ГУРТ.

Зокрема, молодь дізналася, що калькулятор — це найпростіша компʼютерна система. А сучасні ноутбуки та потужні смартфони уже “виросли” настільки, що працюють зі штучним інтелектом.

Молодь була особливо активною під час наступного блоку лекції — “Операційні системи”: назвали основні операційні системи, що використовуються для ПК та сматфонів, у тому числі — Linux, яку зазвичай, каже Петро Івануджак, згадують рідко. Це свідчить про високу обізнаність калуських ліцеїстів.

Не лише користь…

Будь-яка операційна система є вразливою для зовнішніх загроз. Такими є, передусім, віруси, що створюють люди з метою заволодіння інформацією та здійснення шахрайських операцій та дій. Тепер калуські ліцеїсти знають, що основні шляхи зараження комп’ютера вірусами є:

Учасники лекції дійшли висновку, що використання неліцензійного ПЗ — один із найголовніших шляхів зараження вірусами. Слід зауважити, що джерелом таких застосунків є сторонні сайти, які за допомогою торент-програм дають змогу їх завантажити.

З розвитком інформаційних та комп’ютерних технологій зʼявився і новий вид небезпеки — кібершахрайство. Зламуючи електронні пошти, паролі та втершись у довіру, зловмисники виманюють дані банківських карток та отримують доступ до чужих фінансів.

“Основною метою кібершахраїв є заволодіння вашими коштами”, — зауважив Петро Івануджак.

Йшлося і про штучний інтелект та діпфейки. Так, розвиток людства не стоїть на місці. Науковці працюють над розробкою штучних інтелектів, які мають допомогти здійснити революцію у всіх сферах життєдіяльності людини та суспільства. Насамперед, йдеться про застосування компʼютерного розуму у тих ділянках науки, де людині важко вплинути на перебіг процесів…

Але штучний інтелект можуть застосовувати і для завдання шкоди.

Показовим було практичне завдання: старшокласникам було продемонстровано 9 зображень людей, серед яких вони мали визначити злочинців. Це спровокувало жваву дискусію серед молоді, а у підсумку лектор констатував: усі зображення є вигаданими, тобто діпфейками.

Із цим явищем українці широко зіткнулися з початком російського вторгнення. Діпфейк — синтез обличчя певної людини за допомогою штучного інтелекту. Найактивніше їх використовують у політиці, щоб вплинути на військово-політичну та міжнародну ситуацію в регіону та світі, а також здійснити розкол у суспільстві.

Зараз існують нейромережі, які за два тижні здатні утворити обличчя реальної людини. Їх розвиток дійшов до того, що вони можуть підробляти голоси, займатися монтажем складних сцен та елементів. Петро Івануджак навів приклад відомого американського співака, пісні якого були підроблені шахраями за допомогою нейромережі. Навіть вдалося випустити нові пісні, що насправді не належать артистові, та запустити їх у продаж, що дало злочинцям чималий заробіток.

До слова, у одній із європейських держав стався інцидент викрадення більш ніж 243 тисяч доларів за допомогою штучного інтелекту.

Як захиститися?

Амбасадор ІТ-Step наголосив на необхідності створення складних паролів для електронної пошти, соціальних мереж чи інших сайтів. При цьому, варто створювати різні паролі для окремих сайтів. Це значно убезпечує користувача від кібернебезпек.

Під час заняття були продемонстровані реальні кейси фішингу на кшталт “Привіт, можеш позичити 16 500 до завтра?” та інші прохання про допомогу, які часто зʼявляються у соцмережах і так само часто є шахрайськими. Ліцеїстам розповіли, як діяти у подібних випадках.

Перш за все, якщо ви знайомі із людиною, найкраще зателефонувати їй та напряму запитати, чи потребує вона допомоги. Якщо все ще сумніваєтеся, добре спрацюють навідні питання, відповіді на які відомі лише у вашому колі спілкування. Шахрай заплутається та видасть себе.

Загалом лекція, кажуть учасники навчання, була цікавою, предметною та пізнавальною. А організатори подбали про те, щоб після її завершення всі слухачі отримали сертифікати про проходження відповідного курсу.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі?
Звертайтесь: +38 (067) 266 02 08 або на мейл
kalush.informator@gmail.com